HISTORIA

Ingen Magnus Ladulås i graven

3:22 min

Modern analysteknik avslöjar nu en 500-årig bluff - det är inte Magnus Ladulås i graven i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Därmed kan vi ännu inte säkert veta att det är Magnus far Birger jarl i graven i Varnhem.

Att det inte alls rör sig om Magnus Ladulås visar den analys av innehållet i graven som nu gjorts med Kol-14-metoden, uppger Medeltidsmuséet i Stockholm i ett pressmeddelande på fredagsförmiddagen.

Graven innehåller istället kvarlevorna av personer som levde på 1400-talet. Magnus Ladulås dog redan år 1290.

Skelett i åtta kopparskrin
Det var våren 2011 som det som betraktats som Magnus Ladulås grav öppnades.
Öppningen, upptagandet och undersökningen av skelettdelarna i åtta kopparskrin, gick enligt plan. En rad prover för analys togs på benen innan kvarlevorna åter sattes ner i graven.

Men nu står det klart av dateringsproverna, utförda av professor Göran Possnert på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet, att de personer som vilade under Magnus Ladulås gravtumba omöjligen kan vara kung Magnus med familj.

Dateringarna visar att det handlar om nio personer som begravts mellan 1430-1520-talen. 

– Samtliga prover var av mycket god kvalitet och alla dateringarna är signifikant yngre än vad som förväntades. Att resultaten skulle vara missvisande kan uteslutas, säger professor Göran Possnert i pressmeddelande.

Genklang inom forskarvärlden
Arkeolog Maria Vretemark, som är vetenskapligt ansvarig inom projektet, menar att resultaten som man nu fått fram är mycket viktiga.

– Redan den första av de olika analyser som vi låtit göra avslöjar alltså att kung Johan III på 1570-talet hade låtit placera Magnus Ladulås tumba över fel grav. Detta är en sensationell upptäckt som kommer att få genklang inom stora delar av forskarvärlden. Det visar vikten av källkritik förstås, men också hur maktens män på 1400-1500-talen på olika sätt använder historien för att nå politiska syften.

Nu misstänker forskarna att Magnus Ladulås istället ligger i den södra graven framför koret i Riddarkyrkan - alltså i den grav kung Karl Knutsson låter begrava sig i på 1400-talet.

Forskningen måste fortsätta
För att komma vidare i forskningsarbetet blir nästa steg att öppna även den södra av korgravarna, Karl Knutsson grav, och undersöka samtliga individer däri.

En tillståndsansökan om att få öppna Karl Knutssons grav har skickats till Kungliga Hovstaterna.

Magnus Ladulås

Magnus Ladulås hette egentligen Magnus Birgersson. Född omkring 1240 och död 1290.
Son till Birger jarl och Ingeborg Eriksdotter.

I juli 1275 ägde en ceremoni rum på Mora äng, då Magnus Ladulås togs till svensk kung.

Magnus Ladulås tillnamn "Ladulås" är tidigast belagt i början av 1400-talet. Betydelsen är omdiskuterad, men troligtvis kommer det sig av att han genom gästningsförbudet i Alsnö stadga satte lås på - alltså skyddade - bondens lada.

Magnus Ladulås var sedan 1276 gift med Helvig av Holstein och fick sönerna Birger, Erik och Valdemar.

Källa: Nationalencyklopedin

Beskedet om Birger jarl dröjer

Upptäckten att Magnus Ladulås inte var den som låg i sin egen grav överraskar även guiderna på Varnhems klosterkyrka.
– Det fanns väl ingen som trodde att det inte skulle vara Magnus Ladulås i graven, säger guiden Birgitta Sträng.
– Det är nästan lite västgöta-klimax över det här på något sätt. Men är så är det med forskningen, de får fortsätta helt enkelt.
Birger jarls grav i Varnhem öppnades 2002 och vid den tidpunkten tog man även ett DNA-prov. Tanken var att man skulle kunna använda provet för att försäkra sig om släktbanden mellan Magnus och Birger.
I Varnhem kan de inte göra annat än vänta på att den äkte Magnus hittas.
-- Birger ligger här och sonen borde ligga i Riddarholmskyrkan, eftersom han var kyrkans byggherre, förklarar Birgitta Sträng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.