Politiker får dubbla arvoden

Hälften av Skaraborgs kommunalråd får ersättning för styrelseuppdrag inom det delvis kommunägda Västtrafik. Poltikerna har redan fullt betalt som heltidspoltiker, men får ändå arvoden för styrelseuppdragen.
Kollektivtrafiken i Västsverige ägs till hälften av regionen, och den andra halvan ägs av kommunerna. I Västtrafiks olika styrelser sitter totalt åtta kommunalråd från Skaraborg. Samtliga får ersättning för sina uppdrag i Västtrafik. Detta trots att dom i grunden har ett heltidsarvode från dom kommuner där dom arbetar. Socialdemokraten och oppositionsrådet Christina Raud från Götene är den heltidsanställde kommunpolitiker i Skaraborg som fick ut den högsta ersättningen i fjol, nästan 60 000 kronor blev det för hennes två styrelseuppdrag i Västtrafik. Kommunalråd och heltidspolitiker från bland annat Lidköping, Vara, Falköping och Mariestad fick ut drygt 14 000 kronor vardera för sina uppdrag. Den moraliska frågan här är om politiker som redan har heltidsarvode ska få ut andra arvoden för styrelseuppdrag i bolag där kommunen är med som delägare. Man skulle kunna anse att heltidsanställda politiker ska göra det jobbet inom ramen för sitt heltidsjobb som kommunpoltiiker Inom regionen har vissa begränsningar på det här området införts. Men i kommunernas arvodesregler finns inga såna gränser.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".