SKARABORG

Kvinna får inte ta del av sambons miljonarv

En äldre man från Skara efterlämnade över 2,5 miljoner när han gick bort. Men hans sambo får inte ta del av pengarna. Mannen hade inte lämnat några handlingar som bevisade att hon skulle få ärva honom.

Det var för drygt ett år sedan som en man i 80-årsåldern avled i Skara. Efter sig lämnade han tillgångar på drygt 2,6 miljoner kronor. Men hans sambo sedan 25 år får inte ärva någonting. Anledningen är att det inte finns något testamente.

Vårdat sin sambo
Kvinnan har i en skrivelse till arvsfondsenheten på Kammarkollegiet begärt att få ta del av pengarna. Hon skriver bland annat att de levt som gifta under 25 år och delat på utgifter för mat och hyra. Hon nämner också att hon de sista åren skött om och vårdat sin sambo eftersom han inte klarat det själv.

Får 100 000 kronor
I sitt beslut till kvinnan skriver Kammarkollegiet att det inte går att styrka att det var mannens vilja att arvet tillfaller henne. I stället får hon nöja sig med 100 000 kronor för att hon vårdat honom. Den resterande summan på 2,5 miljoner tillfaller Allmäna arvsfonden.

Tipsa oss

Tel: 0500-773010.

nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista