Skaraborg

Skärpt nykterhetskontroll under luciaveckan

1:30 min

Den här veckan genomför polisen extra många nykterhetskontroller i Skaraborg.

Den här veckan syns polisen lite extra på vägarna i Skaraborg. Just nu riktar man nämligen extra fokus på att göra rattfyllerikontroller i trafiken. Oskar Svantesson i Skara var en av de trafikpoliser som igår var ute och kontrollerade billister. 

– Det är en internationell trafiksäkerhetsvecka som man har ett antal gånger om året, och den här veckan är det med fokus på alkohol och droger i trafiken. I ungefär 15 procent av dödsolyckorna är det någon form av alkohol eller droger inblandade, säger han.

Hittills i år har 19 personer dött i trafiken i Skaraborg. 

I samband med polisens fokusvecka arbetar också trafiksäkerhetsföreningen NTF med att informera om alkoholens och drogernas risker i och med bilkörning. Robin Jönsson är trafiksäkerhetsinformatör på NTF i Skaraborg. 

– Det handlar ju om att få ut information, det är därför vi gör den här veckan. Många kanske tror att en öl inte gör någon skada, men man vet inte när man uppnår en otillåten promillehalt. Därför är det viktigaste att få ut information om vad det är som egentligen gäller i trafiken. 

Oskar Svantesson tror att fokusveckan innebär att allmänheten blir mer uppmärksam på polisens kontroller och att fler därmed håller sig i skinnet.

– Jag hoppas att det påverkar några, men tyvärr är det fortfarande de som kör påverkade.

Maria Ågren
maria.agren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista