Svårt få tag på älgkött i Skaraborg

Det som vill få tag på älgkött bör helst jaga själv eller åtminstone känna någon som jagar. För att hitta älgkött i butiken är inte lätt.

EU-regler förbjuder nämligen så gott som alla slakterier att slakta älg.

Ett normalt slakteri får enligt EU:s regler inte slakta döda djur. Och det innebär att en älg som skjuts i skogen inte kan tas om hand av ett slakateri. Det medför att butikerna har svårt att få tag på älgkött till sina konsumenter.

I Skaraborg finns en av Sveriges största köpare av älgkött. Det är Vedums Chark som varje år köper mellan 20 och 30 ton älgkött till sina korvar. Men de slakterier som kan tillhandahålla köttet är det långt till.

- Det finns inget godkänt slakteri i närområdet. De ligger norrut, säger Peder Karlsson som är produktionschef på Vedum Chark.

Vill en butik handla in några enstaka kilo älgkött gör den långa transportvägen att det kostar mer än det smakar.

Men det finns ändå vissa butiker i Skaraborg som ändå har älgkött. En metod är att köpa älgköttet direkt från jägarna själva. En som lyckats med det är Anders Fredriksson som är köpman i Lidköping.

- För några år sedan så var slakterierna ett alternativ. Men nu får man gå direkt via jaktlagen istället, säger han.

- Men man får ha goda kontakter. Det är jobbigt för jaktlagen att få köttet veterinärbesiktigat. Då är det lättare att låta det gå till jägarnas egna frysboxarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".