Svinuppfödare bytte till fårproduktion

Swedish Meats försöker få fler svenska lantbrukare att satsa på fårproduktion, eftersom efterfrågan på lammkött ökar.

Morgan Eriksson från Åsarp startade som fårproducent för tre år sen och hans satsning har fallit väl ut.

- Vi ökar, och det blir bättre och bättre. Vårt gamla svinstall är lämpligt att ha får i utan omkostnader för ombyggnad, säger han.

Morgan Eriksson och hans bror har knappt 200 tackor på sin gård. De har ställt om lamningen så att leveranserna till slakterierna går på våren, när efterfrågan på köttet är som störst inför grillsäsongen.

Men det är långt ifrån alla fårägare som har så många djur som Morgan Eriksson. Tre fjärdedelar har färre än 25 får och därför vill nu Swedish Meats ha fler storproducenter av fårkött i Sverige för att på så sätt få ner importen. Morgan Ericsson tror på en ljus framtid för fårköttsbranschen.

- Vi importerar så mycket lammkött till Sverige idag, så vi kan säkert få egen bra produktion. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".