Blockad av byggföretag i Skövde

Ett polskt byggföretag med verksamhet i Skaraborg har försatts i blockad av Byggnadsarbetareförbundet. Skälet är att företaget vägrat skriva kollektivavtal för de anställda.

Men blockader av den här typen är inte alltid effektiva. Om företaget struntar i blockaden kan facket inget göra.

- På större arbetsplatser arbetar fler yrkesgrupper, och då kan vi få andra dem att stoppa arbetet i sympati. Men på mindre byggen är det svårt, säger Jan-Olof Gustafsson ombudsman på byggnads i Skaraborg.

Blockaden mot det polska företaget inleddes i måndags och tycks hittills haft avsedd effekt, nämligen att polackerna lämnat byggplatsen.

Men det är inte alls ovanligt att företag i det här läget struntar i fackets blockad och jobbar ändå. Detta gäller främst på mindre byggplatser, där det kanske inte finns något annat byggföretag inlejt. Blockaden av det här polska byggföretaget gäller just ett sådant mindre bygge i Skövde.

Men för byggfacket är blockaden ändå meningsfull. Skulle man se mellan fingrarna finns det risk att det på sikt blir en uppluckring där man snart skulle få problem med kollektivavtalen på både små som stora byggen.

- Det kan ju vara så att det kryper fram att det gick bra i Skövde. Då kan vi de börja göra likadant på andra ställen, säger Jan-Olof Gustafsson.

- Skulle våra anställda hamna i en situation med lönedumpning skulle det leda till försämringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista