West Swedens vd Kjell Peterson och några av alla de fakturor som skickats till Brysselkontoret. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio-
p4 granskar west sweden

Spritnotorna skickas till Bryssel

När ledningen för Västsveriges EU-kontor West Sweden träffas väljer man ofta exklusiva konferensanläggningar. Men notan på öl, vin och sprit och slottsmiddagar betalas inte i Sverige utan göms undan hos dotterbolaget i Bryssel.

 När jag varit med har jag tagit på mig att betala de avgifter eller de möten som vi haft. Det är väl inget konstigt med det, säger Kjell Peterson, vd för West Sweden, och bosatt i Bryssel.

Slottsmiddagar, vinmenyer, whisky och cognac
När styrelsen och personalen på skattefinansierade West Sweden träffas ingår det nästan alltid alkohol. Ett exempel är när politikerna i West Swedens styrelse och cheferna träffades på Selma Lagerlöfs spa i Sunne i våras. Innan mötet samlades man i baren för öl och vin. Vd Kjell Peterson betalade den första barnotan med bolagets kontokort. När kvällen var slut hade de 13 politikerna och cheferna druckit 11 flaskor vin och 17 starköl.

– Vi har inte såna begränsningar. De får gärna dricka vin om de vill.

Tycker du det är uppseendeväckande?
Nej, inte alls.

Men öl- och vinnotan på över 6000 kronor går inte att hitta i Sverige. På kontoret i Göteborg finns bara kostnaderna för mat och boende i en pärm. Barnotorna har Kjell Peterson tagit med sig till West Swedens belgiska dotterbolag i Bryssel.

Delar upp notan
Och scenariot är vanligt. När ledningen hade möte i en sommarstuga köptes det vin från Systembolaget. 

 Vi tyckte att det passade bra. Vi kombinerade det här mötet med att diskutera och ha trevligt.  Det är inte konstigare än så, säger Kjell Peterson.

Kvittot från Systembolaget adresserades till kontoret i Göteborg, men hamnade ändå i en pärm i Bryssel. Där finner P4 fler notor från ledningsmöten i Västsverige, till exempel på slotten Bjertorp och Thorskog, där man åt en exklusiv slottsmiddag med vin, cognac och whisky.

Med övernattning betalade det kommunala bolaget 16 000 kr för fem personer. Även den notan finns hos dotterbolaget i Bryssel.

Västsveriges EU-kontor ifrågasätts internt

Kjell Pettersson och Göran Johansson har varit två av förgrundsfigurerna inom West Sweden. Foto: Sveriges Radio & Adam Ihse/Scanpix.

Efter 20 års verksamhet ifrågasätts nyttan med det västsvenska EU-kontoret i Bryssel, West Sweden. Bolaget kostar kommunerna cirka 15 miljoner kronor om året och ska nu utredas.

Under de senast tio åren har verksamheten kostat 150 miljoner skattekronor. Men bolagets framtid är osäker. Verksamheten ifrågasätts samtidigt som de två starka profilerna, styrelseordförande Göran Johanson och vd Kjell Petersson, lämnar bolaget.

Lars Lundberg

Nu får kommunerna sluta med att gödsla skattepengar på de här clownerna!

Samir Bezzazi

031-837611

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista