Mariestads kommunalråd Jens Söder tycker att det är självklart att man inte ska vara med i något som man inte har någon nytta av.
P4 granskar west sweden

Mariestad vill lämna West Sweden

1:36 min

De kommuner i Skaraborg som sitter med i styrelsen West Sweden, har fått majoriteten av alla projekt med EU-stöd som förmedlats genom dem. Mariestad, som inte har någon representant i styrelsen, överväger nu att gå ur.

Cirka två tredjedelar av kommunerna i Skaraborg når inte fram till några projektpengar från EU, trots att de betalt miljoner i medlemsavgift till West Sweden de senaste åren just i det syftet. 

Vara, Lidköping och Götene har istället fått merparten av de EU-projektpengar som WS förmedlat. Alla de tre kommunerna är representerade i West Swedens styrelse. 

De senaste tio åren har de tre kommunerna tilldelats sju av totalt tio EU-projekt. Resterande tre projekt har stått för en bråkdel av den totala bidragssumman. 

– Jag tror att vi kommer fundera på medlemskapet. Vi ska ju inte vara med och betala för något som vi inte har någon nytta av.  Det är självklart för mig, säger Mariestads kommunalråd Jens Söder.

"Mer intresserade" 
Före detta kommunalrådet i Vara, Jan-Erik Wallin, är vice ordförande i stiftelsen, Lidköpings Kjell Hedvall och Götenes Bo Bergsten är ledamöter.

Enligt Jan-Erik Wallin har styrelsekommunerna inte missbrukat sin position på bekostnad av andra. 

– Det har inte att göra med att vi är med i styrelsen. Det handlar om hur aktiv kommunen är, hur mycket ansöker, hur mycket man visar sig, säger Jan-Erik Wallin och fortsätter: 

– Det är väl så att vi är mer intresserade av internationella frågor.  

Framgångssaga?
Jens Söder i Mariestad håller till viss del med om att hans kommun kunde ha varit mer aktiv, men menar att den samlade bilden ändå talar för att kommunen ska gå ur. 

– När vi bereder ärendet om att eventuellt gå ur så får vi ju ställa oss frågan varför vi inte använt det här.   

Mariestad är bara en av många medlemskommuner som inte fått ut några pengar. P4:s granskning visar att 70 procent av kommunerna inte fått en enda krona genom West Sweden, under det senaste decenniet. 

Kommunala West Sweden arbetar med lobba och utbilda om EU, samt att hjälpa västsvenska kommuner att få EU-pengar genom olika projekt och beskriver verksamheten som en framgångssaga. Minst en halv miljard kronor säger man att man har hjälpt de västsvenska kommunerna att få i EU-melde de senaste tio åren.  

Karlsborg lämnade
Men P4 kan avslöja att det inte stämmer. Siffran en halv miljard handlar om den totala EU-budgeten i projekt där västsvenska kommuner har varit med. Budgeten har delats med andra städer runt om i Europa och bara en del har tillfallit Västverige.

– Fortfarande är det så att 700 miljoner har kommit västsvenska regioner och aktiva kommuner tillgodo i form av kunskap, säger Rune Malm, chef för West Swedens kontor i Göteborg. 

Vikten av hur man presenterar siffrorna blir ännu tydligare när P4 granskar de senaste tre årens projektverksamhet. Enligt West Sweden handlar det om runt 220 miljoner kronor. Men P4:s granskning visar att bara cirka 25 miljoner kommit till Västsverige, alltså cirka en tiondel. Resten av pengarna har tillfallit andra europeiska städer.

I Skaraborg är det bara en enda kommun som inte är med i West Sweden. Karlsborg gick ur 2010.

– Vi kunde inte se att vi fått något konkret utav det medlemskapet så vi begärde utträde. Det är inte konstigare än så. Olika EU-projekt kan man ju ansöka om på andra vägar, säger kommunalrådet Kjell Sjölund.

Sten Lillieström

0500-77 30 16
sten.lilliestrom@sr.se

Samir Bezzazi

031-837611

Lars Lundberg

Det luktade humbug lång väg...

Om West Sweden

*West Sweden är Västsveriges representationskontor i EU. De finns både i form av en ideell förening och som ett aktiebolag med säte i Bryssel.

*Idag har organisationen 72 medlemmar, varav 3 regioner och 69 kommuner.

*West Sweden etablerade sig 1993 som ett av de första svenska regionkontoren. I Skaraborg är alla kommuner utom Karlsborg medlemmar.

*Syftet med West Sweden är främst att tillvarata Västsveriges intressen genom att hjälpa till att använda EU:s fonder och program.

*Medlemsavgiften för Skaraborg är kring en miljon varje år, eller fem kronor per skattebetalare och år. För alla medlemmar ungefär 15 miljoner om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista