Universeum i Göteborg deltar i ett EU-projekt. Montage: P4 Göteborg
P4 GRANSKAR WEST SWEDEN

”De har inte gjort någonting”

1:49 min

Det västsvenska EU-kontoret West Sweden påstår sig förmedla miljontals kronor från EU till projekt i västsverige och Skaraborg. Men när P4 granskar de projekt som lyfts fram visar sig flera oklarheter.

En del av oklarheterna upptäcks i Lidköping på De La Gardie gymnasiet.

I sin årsredovisning för 2010 framhåller West Sweden att de varit aktivt involverade i ett projekt där gymnasieelever i Lidköping i år åkte på praktik till USA.

Skötte ansökan själv
Men projektet, som pågått i flera år, finansieras främst av en amerikansk stiftelse.

Projektledaren och byggläraren Thomas Miles på skolan säger att han inte vet på vilket sätt West Sweden varit involverade. Han ansökte direkt hos EU om medel till projektet, säger han.

– Då går man in här och klickar, visar han på datorskärmen. 

Och det finns fler exempel... Carina Halvord är vice vd på Universeum i Göteborg, som 2008 blev godkända att delta i ett EU-projekt med en budget på elva miljoner kronor.

Känns inte vid inblandning
Hon menar att EU-kontoret inte hjälpt till med någonting, som de hävdar.

– West Sweden har inte varit aktivt inolverad i detta, utan detta är ett projekt som kommit från England som vi varit en part i. Vad jag vet har de inte alls varit med.

Så du menar att West Sweden inte varit involverad som du ser det?

– Inte vad vi känner till, nej.

P4 kan avslöja att West Sweden inte alls haft den roll som man påstår sig haft i projektet på Universeum, menar Universeums projektansvarige.

– West Sweden har inte gjort någonting. En gång besökte jag West Sweden för länge sedan, för flera år sedan, men det ledde ingenstans, sedan dess har jag inte haft med West Sweden att göra.

Anser att man lyckats
Men trots Universeum i Göteborg och gymnasieskolan i Lidköpings bild av hur aktivt involverad West Sweden varit, säger vd Kjell Peterson att EU-kontoret gjort nytta.

– Nu visar du, utav jag vet inte hur många projekt, att du lyckats få fram att det är tveksamt i ett par stycken. Det är beklagligt om det så skulle vara. Men siffrorna talar för sig själva hur många projekt vi fått igenom och vad vi lyckats med på West Sweden.

Men de här projekten framhäver ni i årsredovisningen. Är inte det att ljuga att hävda att ni kammat hem EU-pengar ni inte varit med om?

– Jag tror inte det är så.

Sten Lillieström

0500-77 30 16
sten.lilliestrom@sr.se

Samir Bezzazi

031-837611

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista