18-åring friad från misstanke om våldtäkt

En 18-åring från Lidköping, som var misstänkt för en särskilt rå och hänsynslös våldtäkt, friades i går av Lidköpings tingsrätt. Rätten var helt oenig i sin dom.

Rättegången i Lidköpings tingsrätt i går är ytterligare ett exempel på hur komplicerade våldtäktsåtal är. Vittnen och bevis saknas ofta och det innebär att offrets och den misstänkte gärningsmannens ord står mot varandra.

Efter gårdagens rättegång var rätten helt splittrad. Två av nämndemännen ansåg inte att bevisen räckte för att fälla 18-åringen. Den tredje nämndemannen och rättens ordförande däremot ansåg att 18-åringen var skyldig.

Och eftersom svenska domstolar arbetar utifrån principen att hellre fria än fälla när rätten inte kan enas, så släpptes 18-åringen efter rättegången.

Det är troligt att fallet kommer att prövas på nytt i hovrätten. Det är inte ovanligt i fall där tingsrätten är så uppenbart oense och åklagare Lars-Göran Wennerholm säger idag att han ska läsa domen innan han bestämmer sig. Men att han troligtvis kommer att överklaga.

Och just att våldtäkt är ett brott som är komplicerat att bevisa uppmärksammades av Riksåklagaren, RÅ, i förra veckan. RÅ beslutade då att göra en granskning kring varför så få anmälningar om våldtäkt leder till åtal. 95 procent av de kvinnor som anmäler en våldtäkt får se polisutredningen nedlagd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".