Krisen i Skövde IK

Kan tvingas börja om i trean

1:47 min

Med fleråriga skulder på över två miljoner fanns det inte mycket att välja på för Skövde IK: konkurs eller rekonstruktion. Det blev det senare alternativet, men faran för att tvångsnedflyttas är långt ifrån över.

Verkligheten har kommit ikapp Skövde IK som varit skuldtyngda i flera år. Nu kräver flera fodringsägare tillbaka sina pengar för gamla skulder som skjutits upp under lång tid. Enligt ordförande Stig Kronberg började det hela då Skövde IK försökte ta sig tillbaka till allsvenskan efter en ettårig sejour i landets näst högsta serie.

– Många skulder är från 2005 och 2006 och de har inte betalts av utan bara legat, säger Stig Kronoberg.

Rent sportsligt så påverkas inte klubben i nuläget utan spelarna kommer spela vidare i allettan och få ut sina löner. Men totalt är det runt 35 fodringsägare som SIK har skulder till på totalt drygt två miljoner kronor. Bland de största fodringsägarna är Skövde kommun som kräver in hallhyra och ett sportföretag som inte fått betalt för material. En utgift som skenat iväg och matrialbudgeten spräcktes redan i november. Men trots att skulder skjutits upp i flera år hävdar klubbchefen Mikael Hjerpe att man inte misskött ekonomin.

Det var i går eftermiddag som klubben ansökte om rekonstruktion och Skaraborgs tingsrätt beviljade det ganska omgående.

Advokaten Allan Sarenmalm har utsetts till rekonstruktör och han har nu tre månader på sig att presentera ett förslag till bland annat fodringsägarna.

– Jag ska titta igenom hela föreningens verksamhet och se om det går att minska utgifterna eller öka intäkterna. Just nu är det för tidigt att säga vad det leder till men om tre månader ska ett förslag presenteras, säger Allan Sarenmalm.

Det kan bli tuffa förhandlingar med fodringsägare och hittar man ingen lösning kan det innebära konkurs i slutändan ändå. Vilket kan leda till att Skövde IK får börja om i någon lägre division.

Friberg

Mycket snack och storhetsvansinne.

Jens Prytz

Jens Prytz

0500-77 30 17
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista