Karlsborgselev i hovrätten idag

Ida Barthelson från Karlsborg fortsätter sin kamp mot Tibro kommun, som hon anklagar för diskriminering för att hon inte fått gå det nationella programmet på gymnasiet. Ida har Downs syndrom. I dag tas fallet upp på nytt i Göta hovrätt.
Downs syndrom innebär att Ida har ett kromosomfel, som gör henne utvecklingsstörd. Vid den tidigare rättegången i tingsrätten friades Tibro kommun på alla punkter utom en. Kommunen dömdes att betala skadestånd på grund av att hon kränkts i samband med ett stormöte. Samtidigt dömdes hon att betala kommunens rättegångskostnader. Nu går Ida vidare till Göta hovrätt där hon kräver ett skadestånd på 200 000 kronor från Tibro kommun. Hon anser att Tibro kommun och Fågelviksgymnasiet diskriminerat henne eftersom hon tvingades läsa in flera ämnen efter gymnasiet. Hon säger också att hon blivit utfrusen av lärare, rektor och elever på skolan. - Jag vill visa att alla har rätt att gå i skolan och få utbilda sig, säger Ida Barthelson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".