Posthantering kan lamslås av strejk

Det är stor sannolikhet att Postens anställda går ut i strejk på måndag eftermiddag. 
Strejken gäller samtliga Seko-medlemmar vid de stora brev- och paketterminalerna i Tomteboda, Årsta och Segeltorp i Stockholm.
Om strejken bryter ut kommer brev och paket som går via de terminalerna inte att delas ut i Skaraborg.

Varslet omfattar sammanlagt 2 000 anställda och lades av SEKO sedan förhandlingarna inom Almega strandat.

Varslet innebär blockad mot övertid, mertid, nyanställningar samt inhyrning av personal vid Posten Sverige med dotterbolag. Dessutom gäller också total arbetsnedläggelse vid de tre ovan nämnda terminalnerna

Posten, som är fackförbundet SEKO:s motpart i konflikten varnar för att många människor inte kommer kunna betala sina räkningar om strejken bryter ut.
SEKO har gjort klart att de vill göra undantag i strejken när det gäller betalningsuppdrag så att folk ändå ska kunna göra sina inbetalningar.
Enligt dispensen rätt att förmedla brev som innehåller betalningsuppdrag, däribland post- och bankgirobetalningar och brev till sparbanksgirot, privatgirot, utbetalningskort och postanvisningar, vid terminalerna i Årsta och Tomteboda.

Enligt Postens informationsdirektör, Per Mossberg, är det dock inte möjligt att skilja ut betalningsuppdragen från andra brev.

-Betalningsuppdragen ska ut till olika mottagare. De kommer från olika avsändare. Det är inte praktiskt möjligt att sortera ut den här typen av försändelser, tyvärr. För att kunna sortera betalningsuppdragen måste brevterminalerna vara i gång, sade Mossberg till TT.

-Därmed är vi i precis samma situation som innan vi sökte dispensen, tillade han.

Parterna räknar med att det kommer ett medlarbud under helgen.

-Det finns en omfattande strejk varslad till klockan 16.00 på måndag. Det vore märkligt om det inte hände någonting under helgen. Det får man väl ändå utgå från, att under helgen kommer det komma någonting, sade Harriet Lövén, förhandlingschef på Almega.

TT/SR Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista