Bättre granskning av farliga arbetsplatser - sju nya inspektörer anställs

Arbetsmiljöverket i Västra Götaland anställer sju nya arbetsmiljöinspektörer, sex med placering i Göteborg och en i Skövde, men alla sju ska arbeta över hela länet.

Detta betyder att det kan bli fler inspektioner på arbetsplatser där många olyckor sker, som exempelvis byggen och företag i transportbranschen.

I närmare tio års tid har Arbetsmiljöverket i Västra Götaland varit underbemannad. Detta har lett till färre inspektioner inom de branscher där många olyckor inträffar.
Exempel på detta är bygg- och transportbranschen. Där har arbetsmiljöverket som det är nu möjlighet att inspektera var tionde arbetsplats. Arbetsmiljöverket i Göteborg har i flera års tid ansökt för att få mer pengar från staten, men utan framgång. Först nu har myndigheten råd att nyanställa.

Men nu satsar Arbetsmiljöverket i Göteborg, och nyanställer, delvis för att täcka pensionsavgångar, men också för att utöka verksamheten.

Planen är att de nyanställda ska vara på plats i april. Då ska de utbildas i drygt ett år. När de nya inspektörerna väl kan börja jobba, kommer insatserna att läggas på bland annat sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".