VOLVO

Hundratals nya Volvojobb i Skövde

1:31 min

Volvo i Skövde blir ny huvudleverantör för bilföretagets nya motorer. Motorfabriken ska byggas ut och byggas om för två miljarder kronor. Under 2013 ska de nya motorerna börja levereras. Den stora investeringen betyder fler jobb i staden.

Volvo i Skövde blir ny huvudleverantör för bilföretagets nya motorer.

Motorfabriken ska anpassas till en kostnad av två miljarder kronor och under 2013 kan motorerna börja levereras.

Beror på bilförsäljningen
Oskar Falk, som är platschef på Vovlo personvagnar i Skövde, säger att det här innebär nya jobb på fabriken.

– Jag gissar att det kan bli ett hundratal nyanställningar successivt. Men det här beror väldigt mycket på hur mycket bilar Volvo säljer och hur volymuttaget kommer att se ut i sista änden, säger han.

På kort sikt ser Volvo PV i Skövde att det kommer att behövas nya tekniker för underhåll och beredning, men framöver kan det även bli aktuellt med operatörer och montörer.

Facken hoppas på fasta jobb
Från fackligt håll hoppas man på att storinvesteringen ska leda till ökad stabilitet.

– Ja, vår målsättning är alltid att det ska vara en tillsvidareanställning, alltså en så kallad fast anställning. Och i och med att det här är en förhoppningsvis mer varaktig uppgång och produktion så ser inte vi några andra anställningsformer än tillsvidareanställning, säger Marko Peltonen, klubbordförande för IF Metall på Volvo PV i Skövde.

Anställningsformerna är beroende av bilförsäljningen, men platschef Oskar Falk utesluter inte att det leder till tillsvidareanställningar.

Utesluter inte bemanningspersonal
Men han utesluter inte att man använder sig av bemanningsföretag.

– Vi jobbar ju med en flexibilitet för att kunna parera konjunktursvängningar. Och i den här svängningen har vi ungefär femton procent flexibilitetsbemanning, som består av visstidsanställningar och bemanningsföretag. Generellt rekryterar vi via bemanningsföretag och efter en stund tar vi över dem till visstidsanställning, och sedan fastanställer vi beroende på hur trygga vi är med konjunkturen. Eftersom vi ligger på ungefär tio till femton procent flexibilitetsbemanning och ökar antalet totalanställningar så kommer ju det att sippra över till fastanställningar på sikt, säger Oskar Falk.