SKÖVDE

Önskar längre öppettid i barnomsorgen

1:44 min

Många föräldrar i Skövde vill ha utökade öppettider inom barnomsorgen. Det visar en undersökning som kommunen har gjort och som politikerna nu diskuterar.

Enkäten som Skövde kommun har gjort visar att en femtedel av alla föräldrar med barn i förskolan vill ha längre öppettider.

P4 Skaraborg träffade ensamstående mamman Ann-Christine Hahne, som får offra en hel del för att få vardagen att gå ihop.

Hon börjar sitt jobb på Volvo innan hennes barns fritids öppnar.

– Jag börjar halv sju på jobbet och ska lämna mina två barn på fritids. Och de öppnar inte förrän halv sju, så det blir problem att vara på två ställen samtidigt.

Vad innebär det?

– Att jag kommer för sent en halvtimma.

Vad säger din arbetsgivare om det?

– De har sagt att det är godkänt, men jag förlorar ju arbetsinkomst. Jag kan misstänka att det är fem, sextusen om året.

Hur känns det?

– De behövs ju till mina barn. Så det är svårt att få det att gå ihop, säger hon.

Socialdemokraterna i Skövde lämnade nyligen in en motion där man föreslår förlängda öppettider inom barnomsorgen. Men den styrande alliansen har hittills sagt nej till förslaget. Orsaken är att det enligt dem skulle bli för dyrt.

Motionen är nu uppe till diskussion igen och Johan Ask, socialdemokratisk vice ordförande i skolnämnden, tycker att problemet måste lösas så snabbt som möjligt.

– Det är klart att det är akut för den som drabbas - individen som inte kan ta ett jobb eller måste tacka nej till ett vikariat för att man inte har barnomsorg. Jag ser det här som en väldigt viktig fråga, inte bara för individen utan även för kommunens strategiska tillväxt. Vi måste kunna erbjuda en service som motsvarar kraven som ställs av arbetslivet.

Inte bara familjer med barn på förskolan drabbas. Även familjer med barn på fritids råkar ut för problemet att arbetstiderna och barnomsorgens öppettider inte stämmer överens.

Hur ska ni förbättra situationen för de föräldrarna?

– Det har aktualiserats nu. Motionen syftar ju främst till föräldrar med barn i förskolan, men givetvis ska vi även titta på situationen för föräldrar med barn i fritidsverksamheten, säger Johan Ask.