SKARABORG

Holländska företagare till Skaraborg

1:02 min

Nu ska holländarna upptäcka Skaraborg. Åtminstone om man frågar Ingemar Fredriksson, investeringsfrämjare för Skaraborg, som idag beger sig till emigrationsmässan i Holland för att ragga holländare till västgötaslätterna.

Imorgon börjar emigrationsmässan i Holland. Enligt Ingemar Fredriksson är det den svenska landsbygden som holländarna gillar.

- De gillar ju kanske lite udda objekt, se som inte är så populära bland svenskar, som ligger just ute på landsbygden och så.

Starta företag
Målet med satsningen på emigrationsmässan är att locka utlänska entreprenörer till Skaraborg. Förhoppningen är att de skall vilja starta eller köpa befintliga företag.

- Vi vet av erfarenhet att de är mycket intresserade av verksamheter inom turistnäringen, så vi har med ett antal objekt nu. Vandrarhem, bed and breakfasts och campingar, sådana verksamheter där man söker nya ägare.

Bra resultat sedan tidigare
Mässan håller på tills på söndag. Ingemar Fredriksson och de andra representanterna för Skaraborgs kommuner ska försöka locka holländare att flytta hit och starta eller ta över befintliga företag. De har åkt ner till Holland ett antal gånger och gjort samma sak förut, och det har gett resultat.

- Vi har fått ett antal holländare som har flyttat till Skaraborg och startat olika typer av verksamhet. Så att det har varit ett bra resultat, säger Ingemar.

Josefin Pettersson
josefin.pettersson@sverigesradio.se