Skövde

Pingstkyrkan tar strid mot fakturor

1:49 min

Pingstkyrkan i Skövde tar nu strid mot vad församlingen anser är blufföretag som försöker lura till sig pengar. Men kampen är både kostsam och tar tid från Pingstkyrkans ordinarie verksamhet.

Conny Brännberg är styrelseordförande i Pingstkyrkan i Skövde. Han upprörs över att kyrkans frivilligt insamlade pengar läggs på det församlingen anser vara bluffakturor.

-- Det är ju människor som skänker för att de vill göra en stor samhällsnytta med de här pengarna. Och det är ju inte alls så som vi vill använda dem, till att några skall gynnas därför att de bluffar sig till, vad de tycker är, lättköpta pengar.

Driver tvist
Pingstkyrkan i Skövde driver två processer mot olika företag som Conny Brännberg anser har försökt bluffa till sig pengar, genom att sälja tjänster till Pingstkyrkan som församlingen inte är intresserade av. Det handlar i båda fallen om luddiga söksajter på nätet med snarlika namn som etablerade företag. Ett av företagen är telekatalogen.se som Pingstkyrkan sen två år tillbaks driver en utdragen tvist mot.

– Vi är ju rädda för att det blir straffpågifter på fakturan, som från början var några tusenlappar men som nu är uppe i stora summor, om vi inte får stöd utav domen. Och det är ju den risken man tar genom att vägra betala.

Kostar tusentals kronor
Enligt Conny Brännberg har den församlingsmedlem som svarat på samtalen svarat ja på någon av försäljarens frågor. Ett ja som ryckts ur sitt sammnahang och sen använts som ett tvivelaktigt godkännande till ett avtal som inte går att säga upp och som kostar församlingen tusentals kronor. Men Brännberg har gott hopp om att vinna i tingsrätten.

– Jag tror att de är väldigt goda, jag hävdar ju att den här personen som säger ja inte har rätten att teckna avtal. Det är bara jag som kan teckna avtal .

Och det är därför ni tror att ni kan vinna den här processen?
– Ja, annars skulle vi inte hålla på såhär.