Billingen

Uranbrytningen får vänta

1:49 min

Nu har det gått ett år sedan det kanadensiska företaget Continental Precious Minerals fick tillstånd för att provborra efter uran på norra Billingen. Men efter det har inte mycket hänt.

Det kan vara det kompakta motstånd som företaget har mött i Skaraborg som ligger bakom tvekan från Continental Precious Minerals. Här i området har både politiker och invånare protesterat.

–  Jag har pratat med dem. När de planerar för en sådan här provborrning så är motståndet en faktor, säger Peter Johansson från Lerdala, som arbetar aktivt mot uranbrytning i Skaraborg.

Continental Precious Minerals har legat lågt i Skaraborg ett tag, men har flyttat fram sina positioner i Jämtland. Där ska man till och med börja provgräva på en plats.

– Det ska gräva bort jorden till alunschiffer och där finns ju uran och annat, säger Diana Fernlund i föreningen Nej till uran i Storsjöbygden.

Förebild
Det är ett litet provchakt för undersökning - 20 gånger 30 meter - som man fått tillstånd för i Bergs. Något som ryms inom provborrningstillståndet.

Diana Fernlund berättar att folket i Storsjöbygden är splittrade i synen på projekteringsplanerna, men hon säger att motståndarsidan nära följer hur kollegorna i Skaraborg arbetar.

– Skaraborg är en förebild eftersom ni är mer eniga. Så är det inte i Jämtland. Ni var beredda - det var inte vi. Det tog tre år innan jag fick veta något om det här.

– Här har ju alla politiker sagt nej till en brytning och då kan ju företaget tro att det är lättare att få igång något däruppe, säger Peter Johansson.

Reporter Henrik Dammberg
henrik.dammberg@sverigesradio.se

Uranbrytningen

Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.