Viking Dahlberg kommer att få vänta i nio månader på att få hjälp med sin tal- och språkutveckling. Lagen säger att han ska få hjälp inom tre månader. Mamma Jessica Dahlberg är kritisk. Foto: Julia Peric / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Långa sjukvårdsköer

Sjukhusledningen: "Absolut inte bra"

1:42 min

Trots att vårdgarantin säger att treåriga Viking Dahlberg har rätt att få träffa en logoped inom tre månader tvingas han vänta i nio månader.

Treårige Viking Dahlberg pusslar med sin mamma på golvet hemma i Hentorp i Skövde. För mer än ett halvår sedan slogs det fast att han behöver lite hjälp med sin tal- och språkutveckling, men ännu har ingenting hänt. 

– Vi har väntat i sex månader. Den första februari så tog jag kontakt med logopedmottagningen igen och fick veta att vi får vänta tre månader till. Det känns absolut inte bra, säger Jessica Dahlberg.

Vet inte varför 
Sedan den första juli 2010 är vårdgarantin inskriven i hälso- och sjukvårdslagen. Om man, som Viking Dahlberg, får en remiss till den specialiserade vården, ska man enligt vårdgarantin få en tid för besök inom 90 dagar.

Men familjen Dahlberg har varken fått någon besökstid eller någon förklaring till varför det dröjer. 

– Nej, det har vi ju inte fått. När jag undrade vad det här beror på, var det någon som sa att det är ont om logopeder. Men så pratade jag med en logoped och hon sa att det inte är ont om logopeder. Det är snarare en kostnadsfråga. Det är lite tråkigt att de inte kan förmedla hur situationen ser ut idag, säger Jessica Dahlberg.

Orolig och ledsen
Viking pusslar vidare på golvet. Han är lite blyg och gömmer sig bakom sin mamma. Mitt i leken glöms problemen bort, men emellanåt slår oron till, berättar Jessica Dahlberg. 

– Om han inte får hjälp snart, så leder det kanske till andra problem. Jag kan ju se att när jag inte förstår honom, så blir han lite frustrerad och ledsen. Och då blir ju jag också ledsen för att vi inte kan förstå varandra.

Susanna Larsson, socialdemokrat och ordföranden i styrelsen för Skaraborgs Sjukhus, reagerar starkt på uppgiften om Viking Dahlbergs långa väntetid på tal- och språkhjälp.

– Nej, det är absolut inte bra. Anledningen till att vi har vårdgarantin är att vi inte tycker att det är rimligt att folk ska behöva vänta längre än tre månader inom alla de områden som vi har en vårdgaranti för, säger hon.

Känner inte till personalbrist
Personal inom logopedin på Kärnsjukhuset i Skövde hävdar att det finns för få logopeder i förhållande till behovet hos patienterna. Men det är en bild som styrelsen för Skaraborgs sjukhus inte känner igen.

– Om det är så får man ju titta på det och diskutera det. Men det är i alla fall inga signaler som vi har fått i styrelsen, att det ska finnas någon resursbrist, säger Susanna Larsson.

Varför treåriga Viking Dahlberg fått vänta så länge och vad de långa väntetiderna beror på är inte helt klart. Enligt Susanna Larsson är ett ökat remisstryck från BVC eller möjligen brist på logopeder två saker man måste utreda vidare.

– Alltså i detta fallet säger man att tjänsterna är tillsatta och då är frågan, räcker de tjänsterna vi har? Gör de inte det, då måste vi titta på vad vi kan göra för att arbeta på ett annat sätt. Men också ta en diskussion med våra beställare. För har vi fått ett ökat tryck, ja då måste man också skjuta till mer pengar så att vi kan åtgärda det med fler anställda, avslutar Susanna Larsson.

Julia Peric

Julia Peric

0500-77 30 61
julia.peric@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista