Lantbruk

Minskat kväveutsläpp

1:37 min

Kväve- och fosforläckage har minskat betydligt de senaste tjugo åren i Västra Götaland. Det är lantbrukarnas förtjänst, visar en rapport gjord vid SLU.

– Miljön är väldigt viktig för oss, säger Stefan Aldén på Elisgården i Vara som odlar fånggröda, ett gräs som suger upp kvävet i marken.

Sju kilometer
Stefan Aldén har ungefär 140 hektar mark som sträcker sig från Vara bort till Afsån. Sju kilometer bort rinner Afsån ut här i ån Lidan vilket gör att kvävehalterna från Aldéns jordbruk påverkar vattnet även här. Enligt SLU:s (Sveriges lantbruksuniversitetet) analys är kväveminskningarna tydligast Västra Götaland. I Lidan har kvävehalten minskat med hela 40 procent på en 20 års period.

– Det är ju väldigt positivt och bra. Då kanske algblomning och sådant minskar. Eller risken för det minskar ju, säger Stefan Aldén.

Åtgärder
I SLU:s rapport analyseras vilka enskilda åtgärder som varit mest effektiva. Här visar det sig att den minskade mängden oorganiskt kväve, som transporteras från land till hav, främst kan kopplas till ökat användande av fånggröda. Fånggröda har Stefan Aldén odlat minst 10 år.

– Man sår in gräs i grödan, och jag sår bara in fånggröda i vete, konstaterar lantbrukaren Stefan Aldén.

– När man skördat vetet och tar upp det kvävet som finns kvar i marken minskar risken att det rinner med vattnet ut i dikena och kommer i bäckar och åar. Alla måste ju se till att det finns kvar till nästa generation och sådär. Så miljön är väldigt viktig för oss.

Julia Peric

Julia Peric

0500-77 30 61
julia.peric@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista