Granqvist vill skapa vincentrum på Vulcanön i Tidaholm

Granqvist Vinagentur i Tidaholm har långt gångna planer på att skapa ett centrum för vin, mat och kultur på Vulcanön.
En västgötsk variant på Grythyttan om man så vill.
Planerna möts med ömsom ris, ömsom ros.

Granqvist vinagentur planerar att flytta till Vulcanön. Om Lennart Granqvist får som han vill ska den röda tegelbyggnaden där Vulcanfabrikens kontor förr fanns bli en mötesplats för mat och vinintresserade. Där ska gästkockar, vinkännare, musiker och konstnärer dela med sej av sin kunskap och inspiration till besökare från när och fjärran.

Men de vid det här laget långt gångna planerna har bemötts med kritik. En del tror att ett västgötskt Grythyttan skulle vara till nytta för kommunen och locka fler besökare till stan. Andra är oroliga att en vinagentur som hamnar granne med gymnasieskolan i stan skulle ge ungdomarna en förskönad bild av alkoholanvändning.
På Rudbecksgymnasiet är det här dock inget man känner nån oro inför. Rektor Daniel Larsson ser istället positivt på att vinagenturen bygger ut på Vulcanön.
- Vi ser inte någon fara utan ser det snarare som en chans till samarbete, framförallt med vårt hotell- och restaurangprogram, säger Daniel Larsson.

Studieförbundet Vuxenskolan har också framfört kritik för att kommunen valde att sälja en av sina byggnader till en privat företagare och att man i ockmed detta lämnar Vulcanöns signum utbildning och kultur därhän.

Under december och januari presenteras byggplanerna för allmänheten. Då finns möjlighet att ställa frågor om eller komma med invändningar på bygget. Om inga hinder finns inleds arbetet på mat, vin och kulturcentrat i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".