Minskad tandvård skapar ilska i Hova

Än en gång stormar det kring Folktandvården i Hova. Den aktionsgrupp som kämpat mot en nedläggning känner sig nu svikna av de ansvariga politiker som lovat att verksamheten ska fortsätta som förut.

Anledningen är att man nu bara ska ha öppet två dagar i veckan, i stället för fem som man haft hittills.

- Man står ju inte för vad man lovat. De sa att det inte skulle bli någon förändring i Hova, säger Olle Thenell, som är en av de upprörda hovaborna.

Men enligt Jörgen Persson, chef för tandvården i Norra Skaraborg, sker förändringarna för att behovet inte är större. Framför allt finns det inte tillräckligt med barn i bygden för att motivera andra öppettider. Barn är ju folktandvårdens stora patientgrupp. Dessutom skulle personalen inte att räcka till.

När det gäller det löfte som hovaborna nu tycker att politikerna har svikit, så gällde bara att Hovakliniken skulle finnas kvar. Inte på vilket sätt.

Det menar i alla fall Hans Aronsson, socialdemokratisk ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Östra Skaraborg.

Själva beslutet att stänga tre dagar i veckan har fattats av tjänstemännen. Det är inget som Hans Aronsson har någon del i.

- Är det så att två dagar i veckan räcker så har jag inga synpunkter på det. Vi ska inte ha längre öppethållande än vad det finns behov av, säger han.

- Men vi ska följa upp och se efter om två dagar är tillräckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".