SKÖVDE

Kommunen struntar i äldreboendets kök

1:29 min

Skövde kommun har i nästan ett års tid struntat i krav från miljöinspektörer om att åtgärda brister i köket på Solgårdens äldreboende. Trots flera förelägganden och hot om vite har man underlåtit att renovera bland annat golv och golvbrunnar. Nu medger kommunen att de inte gjort vad de ska.

– Jag tycker det är fruktansvärt alltså - att de inte tar tjuren vid hornen och grejar det här så att man kan arbeta lite lättare, säger Ann-Marie Johnsson, kökschef på äldreboende Solgården i Tidan.

Hur ser det ut här?
– Det är slitet och så är det sprickor i golvet. Det är svårjobbat.

Redan för ett år sedan, i april 2011, fick kommunen ett föreläggande om att dels åtgärda golv och golvbrunnar, dels ta bort rost i diskutrymmet, eftersom - som det heter i föreläggandet - detta utgör en livsmedelshygienisk risk.

Påverkar arbetet
Men trots ytterligare två förelägganden, där man också haft ett hot om vite på 25 000 kronor hängande över sig, så har kommunen alltså ingenting gjort, något som Ann-Marie Johnsson tycker påverkar det dagliga arbetet i köket.

– Det är ju tråkigt när man inte trivs. Man tappar ju lusten att jobba när man inte har det rent och snyggt - när det är så här svårstädat, säger Ann-Marie Johnsson.

Till råga på allt har man nu också upptäckt något som sannolikt är mögel i taket, vilket kommunen - efter att detta nu kommit ut i media - har lovat att åtgärda omedelbart.

Har haft tid på sig
Men när det gäller resten av bristerna så undrar kökschefen Ann-Marie Johnsson fortfarande när kommunen ska ta miljöinspektörernas krav på allvar.

– Ja, de har ju haft väldigt god tid på sig. Jag fattar inte varför det ska dröja så länge innan det kommer ut i pressen och alltihop. Jag tycker det är skamligt, det tycker jag.