P4 Direkt

Elin levde ovetandes flera år med endometrios

1:39 min

Lundsbrunnstjejen Elin Dahlstöm drabbades av den smärtsamma kvinnosjukdomen endometrios.  I flera år fick hon leva med smärtan innan hon fick diagnosen ställd.

Sjukdomen tar ofta lång tid att upptäcka trots att var tionde kvinna är drabbad.

– I början av ettan på gymnasiet var jag hemma själv från skolan för jag hade sådan mensvärk, säger Elin Dahlström, som nu går sista året på De la Gardiegymnasiet i Lidköping.

– När jag skulle gå på toaletten svimmade jag av i duschen. Jag började blöda jättemycket och det bildades en pöl med blod. Jag lyckades få tag på telefonen och ringde mina föräldrar.

Åkte in akut
Hon blev skjutsad till akuten och slussad vidare till gynekologen. Där såg man att hon hade blod i buken och antog att en cysta hade spängts. Hon fick p-piller för att cystan skulle gå tillbaka av hormonet. Men det hjälpte inte. Problemen fortsatte.

– Jag fick åka in akut till sjukhuset, det var blod i buken och jag fick byta p-piller. Så höll vi på i två års tid.

Till sist åkte de till Kungsbacka sjukhus. Där kunde läkaren till sista fastställa att det var endometrios. Det visade sig att jag hade hundratals cystor.

Hur kändes det att få diagnosen ?
– Det kändes konstigt nog befriande. Jag hade gått med otroliga smärtor i tre år utan att bli tagen på allvar. Jag har missat mycket i skolan då jag haft så ont att jag varit tvungen att vara hemma. Så trots att det är en kronisk sjukdom som jag ska leva med resten av mitt liv så känns det otroligt befriande.


Ett längre reportage om Elin Dahlström som fick leva ovetandes med endometrios hör du i P4 Direkt i eftermiddag 4 april.