LANTBRUK

Ovanligt tidig vårsådd i länet

1:43 min

Just nu bereds jorden för fullt ute på fälten i Skaraborg. Årets vårbruk har kommit i gång ovanligt tidigt - mycket tack vare att mars månad varit så varm i år.

Årets vårbruk har kommit i gång ovanligt tidigt i år i länet. Tack vare att det varit varmt i slutet av mars har bönderna i Västra Götaland kunnat komma igång med vårbruket tidigare än vanligt.

Ute på Skaraslätten är flera traktorer ute och kör på fälten. På en åker vid gården Götala utanför Skara har Willy Andersson snart plöjt klart.

– Det sista vi har kvar nu är detta fältet, där vi ska så vårraps. Är man tidigt ute och det är gynnsamt så finns det inget att vänta på. Man brukar ju säga att "med en dag på våren, så tjänar man tre dagar på hösten", berättar han.

Optimism kring tidig sådd
Inne på Lantbrukarnas Riksförbunds kontor i Skara är man optimistisk inför den tidiga starten på växtodlingssäsongen.

Robert Larsson är regionchef på LRF i Västra Götaland och berättar att även om man tar en risk med kalla frostnätter så finns det många förtjänster med att vara tidigt ute med vårsådden.

– Den främsta förtjänsten är att man kan se fram emot en tidigare skörd och därmed tryggare skördeförhållanden. Grödan etablerar sig tidigt och blir starkare mot ogräs, förklarar han.

Regnet skadade skörden
Han säger också att förväntningarna på årets skörd är stora, med tanke på att 2011 var ett tufft år. Förra årets skörd blev riktig dålig på grund av allt regn som föll under juli och augusti.

Resultatet av de regniga veckorna blev att mycket av grödorna blev så angripna av fukt och mögel att de inte ens gick att använda som livsmedel. Det slog hårt mot många lantbrukare.

De lantbrukare som odlade grynhavre, tänkt att säljas som havregryn, och grödan istället bara duger att elda upp innebär det en stor ekonomisk förlust.

– Då förlorar du som lantbrukare motsvarande 5000 kronor per hektar, och det är enorma förluster, säger Robert Larsson.