HÄLSA

Många insjuknade i årets influensa

1:34 min

Årets influensa klassas som en av de tuffaste sedan pandemiinfluensan. Smittskyddsläkare Peter Nolskog summerar influensan så här långt i Skaraborg.

Årets influensa har drabbat många och den drar dessutom ut på tiden, berättar Peter Nolskog, smittskyddsläkare.

– Det har varit en ganska besvärlig säsong i år. Många sjuka, både barn, unga vuxna och äldre. Vi har en högre topp med antal sjuka än vad vi har haft sedan pandemin. Pandemin var ju extrem, då hade vi väldigt många sjuka. Och sedan har vi haft några milda år men nu är det återigen ett ganska svårt influensaår.

Vaccinet bygger på tidigare vaccin
Varje års vaccin är ny variant av fjolårets. Smittskyddsläkarna analyserar influensor i andra delar av världen som väntas komma till Sverige året därpå och tar fram ett vaccin ska skydda mot den väntade influensan.

Och redan nu behöver smittskyddsläkarna bestämma sig för hur nästa års vaccin ska se ut. Oftast stämmer läkarnas analys, men ibland stämmer det lite sämre, och det är därför som många insjuknat i år.

– Influensa är ett virus som ändrar sig hela tiden successivt så att det blir sämre och sämre effekt av vaccinet ju längre tiden går. Och årets influensa är extremt sen. Vi har ju haft en topp fram i februari, mars, och som fortfarande pågår in i april. Och det är ovanligt men det har varit en förskjutning de sista åren, att det går längre och längre tid innan influensan kommer, förklarar Peter Nolskog.

Oro för narkolepsi får följder
Som vanligt slår influensan främst mot äldre och sjuka, som inte är lika motståndskraftiga. En annan bidragande orsak till att många insjuknat i år är att folk varit rädda för att vaccinera sig sedan barn och unga fått narkolepsi till följd av att de fått pandemivaccinet.

– Jag har hört många säga att de inte vill få narkolepsi, men det finns ju ingen som helst risk för det med den här typen av vaccin. Det är samma vaccin som vi har haft nu i många decennier, säger Peter Nolskog.

Att vaccinera sig, är det något man ska behöva vara rädd för framöver?

– Nej, det är alltså inte samma vaccin. Man blandar ihop influensa och influensa här. Det är olika typer och de går inte att jämföra, konstaterar Peter Nolskog.