Kultur

Ordspråk blir bilder i luften

1:45 min

Idag är det premiär för utställningen "Små grytor har också öron" på Västergötlands museum i Skara. Där är väggarna fyllda med ordspråk tolkade av barn och ungdomar.

"Små grytor har också öron", så heter utställningen av gamla och innehållsrika talesätt. Utställningen är ett samarbete mellan Västergötlands museum, friskolan Metis och Gällkvistskolan i Skara.

– Ordspråk. Man slänger sig med dem, de bara finns där, man vet inte var de kommer ifrån och man vet inte var de är på väg. Så vi hade en idé redan från början att ordspråken skulle sväva i rymden. Så alla de här ordspråken som vi har valt ut, de är skrivna i klara färger på plexiglas. Och de svävar faktiskt, säger ytställningens formgivare Göran Elisson.

"Ont krut..."
En av Metis niondeklassare som varit med och tolkat och illustrerat ordspråk är Johanna Tell.

– Jag har målat en bild till ordspråket ont krut förgås inte så lätt. Jag fick höra att det var fel översatt från tyskan och egentligen betyder att ogräs inte försvinner så lätt, och då tänkte jag på maskrosor. Och sedan, ondska, ja då tänkte jag på en gammal sur gubbe som man inte blir av med. Så jag har ritat en gammal sur gubbe och maskrosor, säger eleven
Johanna Tell.

Språkarv
Syftet med utställningen är att förklara och bevara det fyndiga och lärorika språkarvet. Formgivaren Göran Elisson igen.

– Det är en kulturhistoria som ligger i språket och i ordspråken. Nästan alla de här har ett medeltida eller antikt ursprung. Och det är viktigt att föra med sig det här arvet även in i framtiden, säger Göran Elisson.

Föra vidare
Lisa Lundgren från friskolan Metis lär bli en att föra vidare ordspråken.

– Ja, jag tycker att det här är roligt. Det kan räcka med att bara säga lite och så förstår ju alla vad man menar, säger Lisa Lundgren.

Kommer du att fortsätta att använda ordspråk i framtiden?
– Ja, det tror jag absolut.

Har du någon favorit?
– Ja, har man sagt A får man säga B, avslutar Lisa Lundgren med ett leende.