HANDBOLL OS-KVAL

Sverige besegrade Brasilien

Vinst mot Makedonien och OS-biljetten är klar. Så ser Sveriges gynnsamma läge ut efter segern mot Brasilien 25-20. IFK Skövdes Andreas Nilsson gjorde ett mål och den före detta Skövdespelaren Johan Sjöstrand stod i mål i andra halvlek.

Att handbollslandslaget till slut skulle rycka ifrån Brasilien i den första kvalomgången var ingen skräll. Ungerns vinst mot Makedonien, 28-26, var inte lika väntad. Makedonien kom till Göteborg stärkta av EM-succén (femma) och med stöd från runt 4 000 supportrar på läktaren.

Resultatet var en jackpot för Sverige: Vinst mot Makedonien på lördagen och det blir två blågula handbollslag i London i sommar.

– Det hade varit jätteskönt om vi kan knipa det. Vi får åka hem och fokusera på matchen, sedan får vi glädja oss när det är klart, sade kantspelaren Niclas Ekberg.

En dussinnation
När lagen möttes i EM i januari slutade det oavgjort, 26-26.

– De har sina "ups and downs" i matcherna. Man kan rycka när de går ned sig, sade Ekberg.

Klart är att Sverige måste göra en långt mycket bättre match än på långfredagen. Framför allt var det anfallsspelet som inte fungerade - tolv mål i första halvlek mot en av handbollens dussin nationer är underkänt.

Ekberg skyllde det delvis på brassarnas utgrupperade försvar.

– Är man inte riktigt vaken på det blir det lätt stegfel, dåliga passningar och dåligt tempo, sade han.

"En dålig dag"
Inte blev det bättre av att Ekberg och Fredrik Petersen darrade från sju meter. De normalt säkra skyttarna missade inte mindre än fyra straffar tillsammans.

– Alla kan ha en dålig dag, nu hade båda det samtidigt, sade förbundskapten Ola Lindgren och deklarerade att de båda kantspelarna kommer att få lägga straffarna även mot Makedonien.

Tolv minuter in i andra halvlek kvitterade Brasilien till 12-12, Sverige var skakat. Men några viktiga räddningar av målvakten Johan Sjöstrand - han kom in i paus i stället för Andreas Palicka - grundlade det svenska rycket.

Många byten
Och drygt 7 000 åskådare i Scandinavium kunde segerjubla i en match där alla svenskar fick speltid.

– Vi måste ha igång mycket folk. Om man inte får speltid i den första matchen är det inte så lätt att komma in i den tuffa matchen i morgon (läs: lördag) och prestera, förklarade Ola Lindgren.

Makedoniens storstjärna, skyttekungen Kiril Lazarov, var nedstämd efter Ungernmatchen, men hoppas kunna förstöra den blågula festen på påskafton.

– Sverige är favoriter, men vi har vår publik och får försöka överraska, sade han.

Petter Nilsson/TT