KONSUMENT

2000 ton ägg äts under påskveckan

1:42 min

Under påskhelgen köper och äter vi ägg som aldrig förr, och äggproducenterna räknar enhälligt med fördubblad försäljning. En av dem är Magnus Bertilson som äger och driver Asketorps gård i Skövde.

– Här, i det här stallet som vi är nu, så är det knappt 4000 hönor. Alla kommer där vi står nu. Nu är de nyfikna på att se vad som händer.

Hur stor är äggförsäljningen nu när det är påsk?

– Vi får fram ungefär 90 000 ägg i veckan, en vanlig vecka här. Och vi säljer ju säkert 200 000 ägg den här veckan, säger Magnus Bertilson.

Allt går åt
Magnus Bertilson räknar, liksom flera andra äggproducenter i Skaraborg, med fördubblad försäljning. Vrånghults Ekologiska Ägg räknar med att hela veckoproduktionen på 160 000 ägg går åt, och Håkantorps Ägg uppger att lagret är tomt. Allt går åt. Men hönorna, ja de värper som vanligt.

– Tyvärr så vet de ju inte om att det är påsk utan vi får ju se till att vi har så många hönor som möjligt i produktiv ålder, så att de producerar så mycket som möjligt till påsk. Vi försöker att lagra på oss veckorna innan påsk, och så tömmer vi lagren nu under påskveckan, säger Magnus Bertilson.

Varför just ägg?
Branschorganisationen Svenska Ägg räknar med att vi i Sverige under påskveckan konsumerar totalt 2000 ton ägg. Samtidigt visar en undersökning som organisationen gjort att tre av fyra svenskar inte har en aning om varför vi egentligen äter ägg till påsk. Men äggproducenten Magnus Bertilson har koll.

– Förr i tiden när hönsen gick ute eller bodde i mörka ladugårdar så värpte de inga ägg på vintern, utan värpningen kom lagom igång på vårkanten när de fick mer ljus. Därför hade man väldigt gott om ägg, och det sammanfaller med påsken. Därför äter vi ägg till påsk, säger Magnus Bertilson.