Mariestad/Töreboda

Omtvistad fågel ska skjutas

1:48 min

40 skarvar ska få skjutas av vid sjöarna Ymsen och Viken, eftersom de utgör ett problem för yrkesfiskarna. Men beslutet väcker reaktioner bland fågelskådare.

Skarven omfattas av EU:s fågeldirektiv och får inte jagas hur som helst. Men nu har Länsstyrelsen i Västra Götaland beviljat skyddsjakt på totalt 40 skarvar vid sjön Viken och vid sjön Ymsen, eftersom yrkesfiskare säger sig ha fått stora problem med fågeln.

-Skarven äter ungefär ett halvt kilo fisk per dag. Det innebär att om man har ett hundratal skarvar i en sjö, så hinner de äta upp rätt mycket fisk. Om man omsätter det i pengar är det rätt mycket som tas upp ur den här sjön på ett år, säger Jan Eriksson som är sekreterare i Vikens Fiskevårdsförening.

En hatad fågel
Skarven kan gå hårt åt fiskbeståndet i en sjö eftersom den är en skicklig fiskare. Dessutom kan den bita sönder fiskeredskap och burar, och skada fångst, vilket gjort den till en hatad fågel bland yrkesfiskarna.

Beslutet förvånar
Men beslutet om skyddsjakt väcker förvåning bland fågelskådarna i området. Enligt dom så finns det ytterst få skarvar som häckar vid Ymsen och Viken. Alldeles för få för att de ska innebära något större problem och motivera en skyddsjakt.

Jag tycker det verkar lite överdrivet att godkänna skyddsjakt" /P-O Bengtsson

-I Länsstyrelsens beslut står det att det handlar om någon enstaka yrkesfiskare som anmält problem. Men det är så pass lite skarv här så jag tycker det verkar lite överdrivet att godkänna skyddsjakt, säger Per-Olof Bengtsson som är ordförande i Mariestads fågelklubb.

Per-Olof Bengtsson säger att problemen i så fall har varit större vid Vänern, där det häckar fler skarvar.

Oförtjänt rykte
Det finns också många som hävdar att skarven har oförtjänt dåligt rykte, och som dessutom menar att skyddsjakt på fågeln har ytterst begränsad effekt.

Men Jan Eriksson vid Vikens fiskevårdsförening välkomnar en bredare diskussion om skarvens vara eller icke-vara.

-Vi måste få en ömsesidig förståelse. Man kan inte bara säga att "det sker ingen skada". Sen finns det kanske yrkesfiskare som överdriver skadorna. Så vi måste försöka nå en samsyn på hur vi ska hantera det här problemet, för ett problem är det, säger han.