TIDAHOLM

En familj brann inne

En familj, två vuxna och två barn, och två andra vuxna omkom när ett fritidshus i närheten av Härja söder om Tidaholm brann ner till grunden, troligen under natten till påskdagen. Ingemar Andersson var den som larmade polisen och är skakad.

– Vi har känt familjen i femtio år. De har kommit hit och hämtat vatten bland annat. Det är tragiskt....det har varit en sömnlös natt, säger grannen till stugan Ingemar Andersson.

Det var Ingemar Andersson och hans famlij som larmade när de på morgonen upptäkte att det bara fanns två skorsstenar kvar av huset.

– Man tänkte, hoppas att de inte är där.

Huset var redan totalförstört när räddningstjänsten kom dit, troligen hade det börjat brinna redan natten till idag.

Än vet inte polisen orsaken till branden. Den tekniska undersökningen är genomförd men nu ska teknikera utreda vidare. Inre befäl Irene Broberg vid Skövdepolisen.

--Branden kan tyvärr bli svår att utreda, med tanke på hur nerbrunnet det är, Inre befäl Irene Broberg

Hur kan det komma sig att man inte har upptäckt branden förrän huset är helt utbrunnet?

– Det kan man undra. Som jag har förstått det ligger det här huset väldigt ensligt. Det kan ha brunnit under en längre tid utan att någon har märkt det.

Räddningstjänsten kom fram till villan strax innan klockan 10.30 i går.

– Då fanns bara murstocken kvar, enligt styrkeledaren Perry Malmberg.

– Räddningstjänstens uppgift blev att bara kyla ner det. Vi går inte fram utan kyler ner det för att spara det till den tekniska undersökningen, sa Peter Fasth, yttre befäl på polisen.

Utanför huset stos två bilar parkerade, en svenskregistrerad och en danskregistrerad. De bilarna bärjades vid lunchtid på måndagen.

Vad som orsakat branden var på söndagseftermiddagen oklart, men det var ett gammalt hus utan vare sig el eller vatten. Enda värmekällorna ska ha varit en vedkamin och en öppen spis.

– Det är två eller tre danska familjer som disponerar huset som fritidshus. Standarden var ganska låg, ingen el och värme bara via öppen spis och vedkamin. Ett svensk rött hus med vita knutar, som danskarna älskar, säger grannen och markägaren Josef Andersson.

I nuläget är branden rubricerad som mordbrand, säger polisen till P4 Skaraborg.

Den tekniska undersökningen är genomförd, men polisen sger till P4 Skaraborg att det tar några dagar att analysera uppgifterna.

Bränder med så här många dödsoffer är ovanliga i Sverige. Senast det inträffade var i juli 2009, då en mamma och hennes fem barn omkom i en brand i Rinkeby i nordvästra Stockholm.