Nya övergångsregler inom fotbollen ger amatörspelare mer makt

Nya regler inom fotbollen gör det enklare för spelarna att byta klubb när deras kontrakt gått ut. För amatörspelarna innebär de nya reglerna en klar förbättring då de nu får lättare att ställa krav på sina föreningar.
- Det kommer att gynna spelarna eftersom klubbarna blir tvungna att värna mer om oss, säger Pontus Hedfors som spelar i IFK Skövde, division fyra. 

De nya övergångsreglerna delar upp alla spelare i grupperna amatörer och icke amatörer.

Icke amatörerna får minst 3000 kronor per säsong i ersättning av sin klubb, och i och med det kontraktet så är de bundna till sin klubb. De kan inte byta utan att föreningen får något för spelaren. I Skaraborg har herrklubbarna ner till divistion tre valt att kontraktera sina spelare på det sättet för att gardera sig mot spelarflykt.

Främst är det amatörerna som kan dra fördel av de nya reglerna som säger att de kan gå helt fritt mellan klubbarna  mellan den 15:e november och 15:e december.

Det är med andra ord föreningar i de lägre divisionerna som föreningarna är oroliga över att tappa spelare till seriekonkurrenter.

- Det kan ju bli så att en förening har anmält både ett A-lag och ett U-lag och sedan står de plötsligt utan tio seplare som de räknat med. Det är ju inte helt bra, säger Ulf Adolfsson som är senioransvarig i Axvalls IF i division fem.

Ulf Adolfsson tror inte att Axvalls IF kommer att drabbas av någon större spelarflykt men han inser att spelarna får mer att säga till om i bland annat förhandlingar. Något som Pontus Hedfors också konstaterar.