ISHOCKEY

Kommunen räddar inte Skövde IK

1:51 min

Skövde kommun går inte med på att skriva av hockeylaget Skövde IK:s skuld till kommunen. Det innebär med största sannolikhet att laget tvingas i konkurs.

Kommunstyrelsen säger nej till sin del av rekonstruktionen för Skövde IK.

Kommunen skulle ta ställning till om man kunde tänka sig att gå med på en ackordsuppgörelse som innebar att kommunen skulle få endast en tredjedel av de 600 000 kronor som klubben är skyldig kommunen.

Men svaret blir nej, enligt kommunalrådet Leif Walterum (C).

– Vi har under en lång rad av år tillbaks i tiden genom avbetalningsplaner och uppskov av betalningar försökt att rädda föreningen att komma på fötter igen. Men det har inte lyckats.

Pekar mot konkurs
Kommunens svar innebär att rekonstruktionen inte kommer att gå igenom, och hockeylaget tvingas i konkurs.

Skövde IK begärdes i konkurs efter att klubben inte kunde betala sina skulder till en rad fordringsägare, bland annat leverantörer av sportmaterial.

Största fordringsägare har varit Skövde kommun, och i slutändan har allting handlat om huruvida kommunen skulle gå med på en ackordsuppgörelse eller inte.

Men Leif Walterum menar att framtiden för klubben inte ser ljus ut ens med kommunens ekonomiska hjälp.

– Vi tror även att det skulle vara svårt för dem att klara av detta fortsättningsvis.

Måste fatta svåra beslut
Han beklagar att det nu verkar resultera i en konkurs,

– Det är väldigt tråkigt när det blir på det sättet. Men det är de troliga konsekvenserna av den samlade bedömningen som vi gjort. Men det är klart, någon gång får man sättra ned foten och fatta även de svåra besluten.

Än har klubben bara fått ihop hälften av de totalt 900 000 kronor som behövdes för att finansiera en rekonstruktion. Resten av pengarna skulle klubben få ihop genom nya lån.

Det är helt enkelt inte hållbart, resonerar kommunalrådet Katarina Jonsson (M).

– Det är 450 000 kronor som sponsorer och medlemmar står för och resten av pengarna genom upplåning och det känns inte som en tillräckligt stadig grund.

Nu blir det så, att kommunen inte får några pengar alls. Hur ser ni på det?

– Vi tror att den här genomlysningen som Skövde IK går igenom nu behövs för att det långsiktigt ska vara möjligt att bedriva hockey på den här nivån i Skövde.

Mödan borde gett resultat
Rekonstruktören Allan Sarenmalm säger sig vara mycket förvånad över kommunens svar. Han anser att klubben ansträngningar borde ha gett resultat.

– Jag tycker att med tanke på att den här föreningen med sin nya styrelse och den möda som undertecknad, styrelsen och föreningen lagt ned på den här rekonstruktionen så borde man ha funnit att den här planen var både långsiktig och hållbar. Det är min absoluta uppfattning.

Allan Sarenmalm anser att klubben trots sina svårigheter har en framtid.

– Absolut, jag tycker att den har det. Annars skulle jag inte ha skrivit under. Den rekonstruktionsplan som är framlagd är realistisk.

Diskussioner inom klubben
Kommunens nej-svar innebär inte att det automatiskt blir konkurs direkt för Skövde IK, påpekar Allan Sarenmalm.

– Nu måste jag prata med styrelsen och med föreningen. Vi måste ju diskutera situationen, som var helt oväntad måste jag erkänna. Vi visste att det fanns en teoretisk risk att det skulle kunna bli ett nej, men vi trodde inte på det. Nu måste vi diskutera vilka möjligheter vi har att rädda den här verksamheten.