Tsunamivarningen

Skövdefamilj fick fly upp i bergen

1:35 min

Strax efter 10.30 svensk tid kom larm om ett kraftigt jordskalv utanför Acehprovinsens kust i Indonesien. Henning Persson från Skövde som är i Thailand med sin familj fick evakueras.

Skalvet som gav upphov till tsunamivarningen uppmättes till 8,7 på Richterskalan.

Viktor Wallskog som jobbar för ett svenskt resebolag i Thailand agerade snabbt efter varningar hemifrån, för något tsunamilarm kom inte där han befann sig.

P4 Skaraborg nådde honom på telefon när han satt sig i säkerhet på hög höjd.

– Jag och min kompis har packat våra väskor och åkt upp till ett tempel. Det gjorde vi efter den information jag fått via sms hemifrån.

På den plats i Phuket där Viktor Wallskog är har folk börjat söka skydd för den eventuella tsunami-våg som myndigheterna varnat för. Han och kompisen befinner sig några hundra meter upp i bergen.

– Alla sitter och överväger all information de får från alla håll. Vi försöker se om det kan komma någon våg, säger Viktor Wallskog.

Vilka tankar går genom ditt huvud?

– Jag är mest hungrig.

Hur många är ni på platsen?

– 80 till 100 ungefär, 50 procent är thailändare. Det finns ganska många evakueringscenter här, som man kan åka upp till

Viktor Wallskog menar att det känns konstigt att få rapporter hemifrån samtidigt som det inte gått något larm på platsen ännu. När P4 Skaraborg når honom är han trots allt lugn.

Henning Persson från Skövde med sin familj befinner sig just nu i Khao Lak i Thailand som drabbades hårt av tsunamin 2004.

Där är läget fortfarande osäkert efter dagens jordbävning utanför Indonesien, men evakueringen fungerade bra säger han.

– Vi sitter så högt upp vi kan i Khao Lak. Vi har blivit inbjudna till en Thailändsk familjs villa.

När nyheterna kom var familjen i en affär som tillhör några thailändska vänner.

– De sa till oss att hämta pass och pengar och en liten väska. Sen slängde de upp oss på en pickup. Det verkar som att all evakuering fungerar.

"Blev kaotiskt"
Inatt få familjen bo i ett hotell som ligger högt upp. Där känner de sig lite säkrare.

– Vi har små barn här och det blev lite kaotiskt när vi drog iväg. Jag var inte med om senaste tsunamin men bilderna finns ju kvar i huvudet om vad som hände.

En som vet vilka konsekvenser en tsunamivåg kan innebära är Stefan Swensson, från Falköping. Han arbetade med räddnignsarbete i Indonesien efter tsunamikatastrofen 2004. När han nåddes av nyheten om jordskalvet och tsunamivarnignen i dag reagerade han.

- Det var hemska minnesbilder som kom upp.

Under eftermiddagen har land efter land tagit bort tsunamivarningen.