GÖTENE

Dafgårdspersonalen hinner inte städa

1:40 min

Det finns allvarliga brister i arbetsmiljön på livsmedelsföretaget Dafgårds i Götene kommun menar Magnus Fors, som är skyddsombud på företagets hygienavdelning. Nu vill han att företaget gör något.

I ett brev till Arbetsmiljöverket begär Magnus Fors nu att arbetsgivaren ska åtgärda problemen.

Enligt honom har hygienpersonalen på Dafgård under vintern upplevt att de fått mer och mer att göra och att de inte hinner med sina arbetsuppgifter.

Kräver tidsstudie
Han kräver nu att företaget utreder arbetsmiljön och gör en tidsstudie - alltså beräknar hur lång tid hygienpersonalen behöver för att utföra sitt jobb. Han hoppas att detta ska ge resultat.

– Att chefen förstår att det tar längre tid än han tror att städa.

Dafgårds personalchef, Bengt Olsson, säger till P4 Skaraborg att företaget inte ser några konstigheter med de åtgärder som begärs av skyddsombudet.

Dock tycker man från företagets sid att cheferna är tillräckligt utbildade i arbetsmiljöfrågor. Utöver arbetsmiljön står Dafgård inför andra heta diskussioner.

Hävdar arbetsbrist
Företaget går nu ut med att man varslar 85 personer på grund av arbetsbrist.

Upprörande, tycker Magnus Fors, som påpekar att varslet som lagts och arbetsmiljöproblemen är två skilda saker med väldigt dålig tajming.

– Begäran till Arbetsmiljöverket har ingenting med varslet att göra, för det var ju innan varlset lades.

Företaget har lagt ett varsel som omfattar 85 personer, varav 50 kollektivanställda. Vi ska försöka få till förhandlingar i nästa vecka.

Hur många anser du i nuläget kan gå utan att det påverkar arbetsmiljön för mycket framöver?

– Vi anser ju noll, som vanligt. Det är vår ståndpunkt - ingen ska gå.