Sjukvård

Yale lär av Skövde

1:33 min

Det prestigefyllda lärosätet Yale University i USA tar hjälp av Högskolan i Skövde för att lära sig om smärtlindring med sterilvatteninjektioner vid exempelvis förlossningssmärtor.

Metoden att spruta in små doser sterilt vatten där det gör ont, är ännu inte helt accepterad i USA. I Sverige har den använts sedan mitten av 80-talet. Yale University kontaktade professorerna vid Högskolan i Skövde som forskat mycket kring metoden. 

För några veckor sedan bar det av. Lena Mårtensson och Ingrid Bergh föreläste för studenter, lärare och barnmorskor: 

– Det fanns ju barnmorskor där som hade prövat metoden och tyckt att den var bra, men läkarna har en stor influens och de är väldigt tveksamma. Varför är svårt att veta, men som jag ser det har de inte läst på ordentligt, säger Lena Mårtensson, prefekt på Institutionen för vård och natur på Högskolan i Skövde.

Deras föreläsning var mycket uppskattad. Föreläsarna bedömer att åhörarna blev väldigt intresserade. Diskussionen med studenter och lärare efter föreläsningen blev lång och givande:

– De var otroligt frågvisa och kunskapstörstiga och ville verkligen veta saker och ting kring den här metoden, säger Ingrid Bergh, biträdande professor på Institutionen för vård och natur.