Allt tuffare marknad för grisproducenterna

Svenska grisuppfödare pressas allt hårdare av konkurrensen från billigare importerat kött. Nu visar en ny undersökning från LRF att svensk grisproduktion är 15 procent dyrare än den i Danmark, varför det svenska köttet inte säljer tillräckligt bra. 
- Det är som med aktier; man väntar hela tiden på uppgången, säger Katarina Gustavsson från Moholm som på onsdagen var med på Elmia i Jönköping och diskuterade hur producenterna kan pressa kostnaderna och möta konkurrensen. 

Framtiden är oviss för landet grisproducenter och därför samlades på onsdagen på inbjudan från LRF över 550 grisuppfödare på Elmia i Jönköping för att diskutera den svenska griskrisen.

För första gången har Sverige också i detalj jämfört sin grisproduktion med andra europeiska länder och det visar att vi faktiskt också får lite valuta för vår dyra produktion:

- Både när det gäller tillväxten på grisar och smågrisproduktion så är vi bäst i världen, säger Ingemar Svantesson på LRF.

Men trots det så fortsätter importen att öka och svenska konsumenter väljer i stor utsträckning billigt kött. Därför drillas nu grisproducenterna i Sverige att skära ned sina kostnader. Det handlar om att bli större men också effektivare för att pressa priserna ända ut i butiken.

Det handlar också om slakterierna som måste skära ned. Peter Rasztar är vd för Swedish Meats och han talar om en dramatisk minskning av antalet slakterier i Sverige: 
- Vi har femton slakterier nu och slaktar 3,5 miljoner grisar per år. Det skulle räcka med tre stora anlägningar i Sverige. I Danmark har de två anläggningar och slaktar 23 miljoner grisar, säger Raszar.