Skaraborgs sjukhus

Anställningsstopp ger starka reaktioner

1:40 min

Personalkostnaderna på Skaraborgs sjukhus är för stora. Nu drar sjukhusdirektör Birgitta Molin Mellander i nödbromsen och inför anställningsstopp med omedelbar verkan.

I dag kom besked om anställnignsstopp inom Skaraborgs sjukhus. Det innebär att alla pågående rekryteringar avbryts och att ingen får anställas utan hennes tillåtelse. Personal som går i pension kommer inte att ersättas under anställningsstoppet, som gäller tillsvidare.

Anledningen är att höstens besparingskrav inte har verkställts ute på sjukhusen. Det menar Birgitta Molin Mellander, sjukhusdirektör för Skaraborgs sjukhus, som nu känner sig tvungen att göra något radikalt.

- Det är med tungt hjärta jag fattar det här beslutet. Vi är flera led chefer. Det här ska egentligen inte behöva komma till högsta nivå.

Vårdförbundet är kritiska till beslutet och har blivit nedringda av medlemmar som är oroliga för vad anställnignsstoppet ska innebära för en redan ansträngd arbetsmiljö. En oro som sjukhusdirketör Birigitta Molin Mellander säger sig ha förståelse för. Men hon menar samtidigt att vårdkvaliteten kan upprätthållas. Anställningsstoppet kommer beröra olika personalgrupper.

- Vi måste se över allt och hitta nya lösningar. Framförallt på läkarsidan.