VÄSTTRAFIK

Tågsabotaget fortsätter

1:53 min

Skadegörelsen fortsätter mot Västtrafiks tåg. På flera håll inom DSB Väst, som kör tågen, är man orolig för att nycklar till tågen kommit i fel händer.

Senast i påskhelgen bröt sig någon eller några okända personer in i två tåg som stod stilla i Skövde över natten. 

Under natten till påskafton utsattes två tåg av modellerna X31 och Regina för skadegörelse och klotter.

Yxhugg i golvet
DSB Västs säkerhetschef Björn Nettervik är bekymrad över det som hänt.

– På något fordon hade man dragit en yxa i golvet. Man blir arg och tycker att det är tråkigt och onödigt.

I X31-tåget slogs delar av inredningen sönder så illa att tåget skickats på reparation. Bland annat krossades en glasdörr till en kupé, och en biljettautomat, flera bord och nackstöd förstördes.

Nycklar på drift
Enligt DSB-personal som P4 Skaraborg pratat med var låsen inte uppbrutna. Det finns nu misstankar om att nycklar till tågen är i omlopp.

Björn Nettervik vill inte uttala sig om nycklarna. 

– Man har på något vis kommit in i tågseten, men det får polisen utreda hur det har gått till. Det händer ju att personal tappar en nyckel och kommer den i orätta händer då är det ju inte så bra...

Skadegörelse på tågen är inget nytt problem. På DSB Väst upplever man att klotter och förstörelse ökat det senaste halvåret.

Skador för miljonbelopp
Tågen som vandaliserades under påskhelgen är var för sig värda mellan 50 och 100 miljoner. Vem som ligger bakom skadegörelsen och varför tågen utsatts är ännu okänt.

– En hypotes är att det skulle röra sig om någon typ av hämnd eftersom vi har ställt in nattåget från  Skövde, men jag vill inte spekulera i det, säger Björn Nettervik.