DJURHÅLLNING

EU kräver nya golv hos grisarna

1:30 min

Landets grisbönder kan komma att tvingas bygga om golven i grisarnas boxar, på grund av ett nytt EU-direktiv. Mellanrummet i spaltgolvet måste minskas för att bli godkänt.

Anders Wiberg på Välabergs säteri utanför Lidköping tycker att det är ett slöseri med pengar att bygga om alla golv.

– Min bedömning i hela den här härvan med direktivet är att det är en total kapitalförstöring mot lantbruket. Djuren får det inte ett dugg bättre.

Går på spjälor i golvet
En fjärdedel av grisens box är spaltgolv, som består av spjälor. Där uträttar grisarna sina behov och under golvet samlas gödslet upp och pumpas vidare ut till tankar.

Det är alltså springan mellan spjälorna som enligt nya EU direktiv kan komma att minskas 2 millimeter så grisarna inte får klövproblem.

Den svenska standarden är 20 millimeter men inom EU finns önskemål om att måtten ska vara 18 millimeter.

Anders Wiberg menar att de två millimetrarna inte gör någon skillnad för djuren.

– Det känns ju som vanligt i Sverige: vi tolkar alla regelverk så extremt när det kommer till bonneriet och lantbruket. Man hittar inte den här balansen, utan man bara kör över oss.

Nya golv för stora summor
Anders Wiberg har omkring 2 400 grisar på sin gård och har jobbat med grisuppfödning sedan 1980-talet. Om han skulle vara tvungen att byta ut alla spaltgolv skulle det kosta nästan en halv miljon kronor.

Golven måste vara bytta till nästa år om EU-direktivet börjar gälla för Sverige. Anders Wiberg tror att det finns en risk att många grisbönder kommer att ge upp.

– Det är klart att ett antal grisbönder inte kommer att ta den här investeringen, utan sätter en spik i dörren. Då sjunker produktionen i Sverige. Vi måste bryta den här trenden och det gör vi inte med ett regelverk som inte näringen ser gör någon nytta.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson sade nyligen i en intervju att det nya EU-direktivet är onödigt och att landsbygdsdepartementet tänker jobba för att det inte ska träda i kraft i Sverige, eftersom Sverige redan har så pass hög standard.