FÖRSVARSMAKTEN

Juholt: Regeringen vill privatisera försvaret

1:43 min

Regeringen vill privatisera försvaret, och det är därför man vill låta Försvarets Materielverk ta över logistikverksamheten. Det menar före detta S-partiledaren Håkan Juholt.

Håkan Juholt, som har bakgrund som gruppledare för (S) i försvarsfrågor, anser att regeringen börjat gå för långt.

– Vi har en regering som upphöjt privatiseringar till det allra viktigaste, oavsett om det är sjukhus, äldreomsorg eller skolor. Utförsäljning av allt det som vi tidigare ägt gemensamt - det har visat sig att det inte alltid är bättre eller blir billigare.

Överens om att spara
Det pågår en dragkamp om det som finns kvar av det svenska försvaret. Till stor del är bland annat Socialdemokraterna och Moderaterna överens när det handlar om att det ska letas efter möjligheterer att spara.

Men när det gäller vad och hur mycket av försvaret som kan skötas privat så går åsikterna isär.

-- Vi har sagt att vi vill se över möjligheterna att effektivisera inom försvarsmakten och inom FM Log, men också om det finns delar som kan göras bättre på den privata marknaden

Det var i slutet av veckan som regeringen presenterade förslaget att Försvarets materielverk, FMV, ska ta över ansvaret för bland annat underhåll och transporter. Det är verksamhet som i dag bedrivs av Försvarsmakten själv.

Handlar om stora summor
På det sättet ska 760 miljoner kronor kunna sparas. Enligt Håkan Färm som är chef för verksledningsstaben på FMV så kan de besparingarna bara bli verklighet om FMV sedan i sin tur kan leja ut uppdrag på privata aktörer.

Men enligt Håkan Juholt är risken stor att privatiseringarna går för långt.

– Regeringen som sådan driver ju på att allt ska läggas ut väldigt fort. Det är olyckligt. Och nu väntar också försvarsmakten.