Annicka Johansson fixar klövarna. Foto: Karin Johansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
SKARABORG

Stor brist på klövvårdare

1:36 min

Det råder brist på klövvårdare runtom i landet. Hög medelålder i branschen i kombination med ökad lösdrift ökar efterfrågan på yrkesgruppen.

På Biologiska yrkeshögskolan i Skara startade man förra året en helt ny utbildning för att möta efterfrågan på klövvårdare. Annicka Johansson, som är en av de som snart är färdig efter den ettåriga utbildningen berättar hur det går till vid verkning av kons klövar.

– Vi har en verkstol som kon går in i. Där hissas hon upp till en bra arbetshöjd med hjälp av två mattor som fästs under magen där hon sedan hänger likt en hängmatta. Vi hissar sedan upp ett ben i taget som vi fäster för att kunna verka klöven, berättar hon.

Varför har du valt att utbilda dig till klövvårdare?

– Jag har alltid gillar kor och jobbat med kor tidigare, så när jag hörde talas om utbildningen tänkte jag att jag kunde testa och sen har det bara rullat på.

Stora kostnader
Förutom själva klövvården är det även viktigt att lära sig driva eget företag eftersom det är så branschen fungerar. Men det kräver stora investeringar då den nödvändiga verkstolen kostar närmare 300 000 kronor.

Utbildningen har utvecklats i samarbete med branschen och halva tiden består av praktik hos olika klövvårdare, något Annicka tycker är bra.

– Jag har åkt med många olika klövvårdare och vi åker till olika gårdar varje dag, det är bra för man får se mycket. I början av utbildningen fick jag inte göra så mycket, men nu när jag snart är klar får jag göra det mesta som att köra med slipen, hissa och sätta fast kon och skriva rapport, säger Annicka och visar hur man med hjälp av en vinkelslip verkar klövarna på kon som sitter fast i verkstolen.

Vad tycker korna om det här?

– Jag tror inte att de bryr sig så mycket, en del blir lite rädda men de brukar lugna sig efter en stund, förklarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista