Foto: SR Skaraborg
Volvo Powertrain

Tvingas böta en halv miljard

Volvo: ”Vi tänker överklaga”
2:05 min

Volvo Powertrain har i en amerikansk domstol dömts att betala nästan en halv miljard i böter för motorer som tillverkades i Skövde under 2005.

Enligt domstolen uppfyller inte motorerna USA:s miljökrav och tvingas därför betala 72 miljoner dollar, motsvarande en halv miljard svenska kronor, i böter.

-Domstolen har konstaterat att ett antal motorer som tillverkats av Volvo Powertrain för användning som industrimotorer, för exempelvis elgenerering, inte uppfyller vissa villkor, säger Mårten Wikfors, presschef för Volvo AB.

Tillverkade i Skövde
Det rör sig om drygt 8300 Pentamotorer, i huvudsak tillverkade på Volvo Powertrain i Skövde.

Tänker överklaga
Mårten Wikfors menar att domen är helt felaktig och meddelar att Volvo tänker överklaga domen. Han menar att det är en orimlig dom eftersom merparten av motorerna sålts utanför USA.

-De motorer som det handlar om har bara sålts till USA i ett fåtal undantagsfall, utan de har sålts över hela världen. Och vår uppfattning är att det avtal vi hade med de amerikanska myndigheterna inte ens omfattar den typen av motorer, utan det avtalet gäller för fordon som går på väg, säger han.

Mårten Wikfors säger också att om Volvo ändå tvingas betala sina böter så kommer det inte på något sätt att påverka verksamheten i Skövde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".