1 av 2
Tobias Johansson som arbetar på Daloc säger att unga tror att lönen är dålig. Foto: Jens Pryts/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Carl Henrik Martinsson på Vadsbogymnasiet i Mariestad och Per-Ove Gunnarsson är teknisk chef på Daloc Futura i Töreboda. Reporter: Jens Prytz P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Norra Skaraborg

Företag vill anställa 200

"Det är ett stort generationsskifte"
5:37 min

30 industriföretag i Skaraborgs norra kommuner behöver nyanställa 200 personer de närmaste åren. Företagarna satsar 100 000 att locka niondeklassare att välja industritekniskt program.

Det är ett stort behov av utbildad personal i Skaraborgs norra kommuner just nu och inom bara ett par år räknar företagen med att kunna anställa 200 personern. Det handlar om industriteknisk personal.

Claes Henrik Martinsson är ordförande för Teknikcollege på Vadsbogymnasiet där många av de framtida industriteknikerna utbildas.

– Om inte företagen kan rekrytera så är det svårt att klara utvecklingen. Det är också ett stort generationsskifte nu och de äldre behöver ersättas. Arbetet blir ju dessutom mer avancerat vilket kräver utbildning.

Intresset är lågt
Men intresset är lågt hos ungdomar. När den första vändan av gymnasievalet genomförts visade det sig att Vadsbogymnasiets industritekniska program inte ens fyllde hälften av sina 15 platser och vissa andra likanande utbildningar i Skaraborg hade inte en enda sökande.

Satsning
För att locka ungdomarna satsar nu de 30 företagen totalt 100 000 kronor för att få niondeklassarna att välja de industritekniska programen när gymnasieskolornas andra valperiod nu inleds. Enligt Claes Henrik Martinsson så är det är ett rekryteringsarbete som även måste fortsätta kommande år.

– Om det inte går att rekrytera kompetent personal innebär det i förlängningen att vi får fler arbetslösa, lägre skatteintäkter och det leder till en regional stagnation.

Per-Ove Gunnarsson är teknisk chef på Daloc Futura i Töreboda som är ett av företagen som i framtiden är i skrivande behov av arbetskraft.

– Det betyder mycket att vi får välutbildad arbetskraft.

Förutom Daloc är Electrolux, Metsä Tissue och Nimo verken andra exempel på företag som är i samma situation. 

Inställningen
Enligt branschen så är det inställning till industrijobben som måste förändras för att locka ungdomar.
Den linjen är även Tobias Johansson som arbetar på Daloc inne på. 
Han gick själv det tekniska programet på Vadsbogymnasiet i slutet av 90-talet och fick sen jobb på dörrtillverkaren efter ha gått en påbyggnadsutbildning.

– Jag tror de har en bild av skitigt jobb och låg lön. Det stämmer inte här i alla fall. Det är ljust och fint och många datorjobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".