Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Herbert Andersson, boende vid sjön Viken i Töreboda. Bild Lars Andersson / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Torvbrytning oroar boende vid Viken

"Det blir en miljökatastrof här"
1:38 min

En planerad torvbrytning från en större mosse, söder om sjön Viken i Töreboda kommun, oroar just nu de boende i området. Företaget som vill börja med torvbrytningen har fått tillstånd till förberedande arbeten, något som redan har påverkat miljön. Det menar Herbert Andersson, som bor i trakten och är övertygad om att torvbrytningen kommer att få mycket allvarliga följder.

– Det blir en miljökatastrof här. Och då drabbas ju alla som har med turism att göra - fiske, bad och så vidare. Och inte blir det några som kommer att vilja turista genom sjön Viken och kanalen, som då kanske är förstörd. Det är en stor katastrof på gång om vi inte får slut på torvbrytningen, säger Herbert Andersson, boende vid sjön Viken i Töreboda.

Ja, här i byn Tåtorp i Töreboda kommun, där Göta kanal mynnar ut i sjön Viken, är det just nu öde och stilla, men på sommaren är det fullt med turister här.

Men nu är alltså idyllen och miljön i området alltså hotad.

Kanalen drabbas

2010 upptäckte Herbert Andersson att vattnet i en bäck i närheten blivit missfärgat av fosfor och kväve på grund av förarbeten till torvbrytningen, och nu är han övertygad om att projektet kommer att få negativa följder för stora geografiska områden.

– Ja, det blir ju både Vänern och Vättern och bottensjön där som drabbas.

Och här står vi vid Tåtorp intill Göta Kanal - kommer det också att påverkas?

– Ja, naturligtvis. Det kommer ju ut härifrån när man slussar ut i Vänern. Så hela länet kommer att bli lidande på det här, säger Herbert Andersson.

Motståndet starkare

Och nu har motståndet mot torvbrytningen blivit starkare. Både Töreboda kommun, fiskevårdsområdet och ett antal privatpersoner har skrivit inlagor till Länsstyrelsen som ska fatta beslut i ärendet i vår.

Och Herbert Andersson hoppas alltså att Länsstyrelsen sätter stopp för den planerade torvbrytningen.

– Jag kan ju inte förstå hur någon vettig människa har kommit på tanken att bryta torv här inne mellan dessa fina sjöar som vi har här, och i närheten av all denna befolkning som vi har här omkring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".