1 av 2
Resenärerna är rädda, menar Västtrafik. Foto: Magnus Enarsson/ P4 Skarabrog Sveriges Radio
2 av 2
Peter Åkerberg, som jobbar på Västtrafik, är trött på oroligheterna vid Resecentrum i Skövde. Foto: Erik Holmlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
STÖKET PÅ RESECENTRUM

Polisen: Svårt för oss om ingen anmäler

"Det är ett problem att ingen polisanmäler"
1:53 min

Västtrafiks personal på resecentrum har tröttnat på stökiga ungdomsgäng. Men polisen känner inte igen problemen. Få polisanmälningar har gjorts.

Vi har tidigare berättat om hot och stölder mot både personal och resenärer och när Västtrafik under en tid själva satte in extra vakter löstes problemet tillfälligt. Nu är vakterna borta och problemet tillbaka.

Rädda resenärer
Peter Åkerberg jobbar på Västtrafik. Han menar att man måste se allvarligt på det som händer bland ungdomsgängen på resecentrum.

– De tvingar resenärer att köpa cigaretter och även gå upp till systembolaget och köpa sprit har vi hört talas om, de har till och med anfallit resenärer och kastat grejer på dem när de inte langat. Det har hänt.

– Resenärer är rädda när de är ute i gångarna, vill helst uppehålla sig mitt inne i resecentrum där det är som mest med folk. Försäljning och sånt har minskat också på grund av att folk inte vill vara här.

Vad gör kommunen?
Efter vår förra rapportering visade även kommentarer på P4 Skaraborgs webb att resenärer på resecentrum känner sig hotade och det ifrågasätts när någon ansvarig ska ta tag i problemet.

Detta är något även Peter Åkerberg och hans kollegor undrar över. De menar att det inte borde vara Västtrafiks ansvar att betala vakter som ska hålla gängen borta från resecentrum och frågar sig vad kommunen gör åt det hela?

--  När vissa ungdomar har hållit på här i över ett år är det ju något som är fel så det vore kul att få en förklaring vad som händer från alla instanser då, för det är ju inte bara Västtrafik och vi som jobbar här på resecentrum som ska sköta, utan det är ju kommun. Det är ju deras barn, det finns ju en skolplikt som säger att de ska vara i skolan och inte hänga på ett resecentrum på dagarna.

Marlene Andersson på polisen i Skövde känner inte igen bilden som de anställda på resecentrum ger. De ser i sina anmälningar att det snarare har blivit lugnare. 

- Det är svårt för oss att göra något om ingen anmäler.

Samtidigt menar hon att ungdomar i Skövde skulle behöva bättre platser att vara på. Resecentrum har blivit ett tillhåll, en fritidsgård och det är inte bra, menar Marlene Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".