Här grävs det ut. Foto: Ray Wahlsten Stockholms Medeltidsmuseum.
JAKTEN PÅ MAGNUS

Ingen Ladulås i graven

Det var inte Magnus Ladulås kvarlevor i den grav som öppnades i Riddarholmskyrkan i mars i år. Skelettdelarna hittades i kung Karl Knutssons grav och har analyserats under ett par veckors tid.

Ingen har uppnått en ålder av 50 år som kung Magnus gjorde. Däremot råder det inga tvivel om att kung Karl Knutsson fått sin sista vila i graven. Men det finns ytterligare en möjlighet att hitta kung Magnus kvarlevor. I samband med att graven öppnades hittades en ny mur som öppnar för nya tolkningar om hur koret använts som gravplats.

Tidig klostertid
Det betyder att det finns goda förutsättningar att en eventuell gravläggning skulle kunna finnas kvar intakt. Det kan alltså finns en centralt placerad gravkammare från klostrets äldsta tid, mitt framför altaret. Det är det förnämsta läget en person kan begravas på. Denna gravkammare borde i så fall vara vigd åt klostrets stora stiftare och donator Magnus Ladulås, det skriver projektledningen för utgrävningen i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".