Foto: Bertil Ericson/Scanpix
TIBRO

Idrottsungdomar städar för pengar

"De som städar kastar nog själva inte skräp"
3:28 min

I Tibro städas det flitigt varje vecka under stora delar av året. Företagare erbjuder idrottsföreningarnas ungdomar att ta del av en pott pengar om de plockar skräp på helgerna.

Vecka 17 uppmärksammas nedskräpningen i naturen under parollen Håll Sverige Rent. Stora städkampanjer över hela landet är igång.

P4 Skaraborg har sin egen städkampanj för ett renare Skaraborg. Programledarna Pernilla Wadebäck och Torbjörn Borg ger sig ut och städar tillsammans med lyssnarna.

Städpengar i pott
Tibros företagare satsar egna pengar på att få ett renare Tibro, genom att lägga pengar i en pott, som ungdomar i idrottsföreningarna kan ta del av.

Motprestationen är att ungdomarna städar skräp på helgerna under en stor del av året, berättar Bengt-Inge Karlsson från EHCC Fastigheter.

– Vi städar varje lördag och söndag, från april till oktober.

Och det fungerar bra, fortsätter han.

– Vi har fått väldig respons på att det ser bra ut. Både från barnen men också från sportföreningarna, som ringer och frågar om de får vara med.

Skräpet försvinner inte
Syftet är att ge städningen i Tibro ett lyft och ge ungdomarna insikten att skräp som kastas i naturen inte försvinner av sig självt, förklarar han.

– De som är med och städar tror jag inte själva kastar skräp i framtiden. Detta är en liten utbildning också.

För sin städinsats belönas ungdomarna, påpekar Bengt-Inge Karlsson.

– De utför en prestation och för pengarna kan de åka på en cup eller delta i någon aktivitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".